IMAGINI VIDEO FOTO CU IMPACT EMOŢIONAL. Masacrul din IRAQ. Cum au fost măcelăriţi zeci de oameni

IMAGINI VIDEO FOTO CU IMPACT EMOŢIONAL. Masacrul din IRAQ. Cum au fost măcelăriţi zeci de oameni

Extremiştii islamişti din Iraq au omorât zeci de oameni într-un masacru comandat, zilele trecute. Civilii au fost băgaţi într-o groapă, în linie şi ucişi cu sânge rece.

De câteva săptămâni, grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei Al-Qaida, a ocupat numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad. Statele Unite au anunţat că analizează posibilitatea unor raiduri aeriene împotriva poziţiilor insurgente, excluzând însă o nouă intervenţie militară terestră.

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că actuala criză din Irak nu este rezultatul intervenţiei americano-britanice din 2003, argumentând că mai degrabă este efectul conflictului din Siria şi pledând pentru o operaţiune internaţională în această ţară, scrie Mediafax.ro

"Chiar dacă Saddam Hussein ar fi rămas la putere, în 2003, tot ar fi fost probleme majore în Irak, spre exemplu în 2011 am avut revoluţii arabe în Tunisia, Libia, Yemen, Bahrein, Egipt şi Siria", afirmă Blair într-un interviu acordat BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Şi se vede ce se întâmplă când un dictator rămâne la putere, aşa cum se întâmplă acum cu Bashar al-Assad. Problemele nu dispar", a continuat Blair, recomandând o oarecare formă de intervenţie militară internaţională în Siria şi avertizând că, în caz contrar, vor apărea riscuri teroriste pe teritoriul Marii Britanii.

"Cred că domnul Blair încearcă să evite asumarea responsabilităţii. Dar, în acelaşi timp, sunt de acord cu el că problemele actuale nu trebuie ignorate", a comentat Michael Stephens, analist la Royal United Services Institute, apreciind că situaţia din Irak este, într-o oarecare măsură, efectul intervenţiei militare din 2003.

Intensificarea activităţilor islamiste în Irak este efectul inerţiei comunităţii internaţionale faţă de conflictul din Siria vecină, apreciază fostul emisar internaţional Lakhdar Brahimi, citat de AFP. "Este o regulă bine-cunoscută: un conflict de genul celui din Siria nu poate rămâne în frontierele unei singure ţări. Din nefericire, problemele din Siria au fost neglijate, nu au fost găsite soluţii. Iată rezultatul", a declarat Brahimi, care a demisionat recent din funcţia de emisar al ONU şi Ligii Arabe pentru Siria. "După intervenţia americano-britanică din anul 2003, comunitatea internaţională nu poate fi luată prin surprindere de ofensiva islamistă a grupării Stat Islamic în Irak şi Levant, una dintre principalele forţe insurgente din Siria", subliniază Brahimi. "Nu avem dreptul să fim surprinşi, deoarece Irakul nu şi-a revenit niciodată după invazia americană din 2003", explică Brahimi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.