IMIGRAȚIA din România și Bulgaria. Ce înseamnă ea, de fapt, pentru BRITANICI?

IMIGRAȚIA din România și Bulgaria. Ce înseamnă ea, de fapt, pentru BRITANICI?

După luni de dezbateri aprinse, restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie sunt, în sfârșit, eliminate, pentru români și bulgari, începând din 1 ianuarie, scrie și Huffington Post.

Pe lângă veștile alarmiste referitoare la cursele aeriene care ar fi fost absolut pline, ca și liniile de autocare, unii au prezis și o invazie a imigranților din cele două state, urmând să fie vorba despre 50.000 de persoane pe an, ceea ce ar pune o presiune imensă asupra serviciilor publice din Marea Britanie.

Alții sugerau că numărul imigranților va fi mult mai mic și că, de fapt, afluxul de muncitori străini va încuraja economia.

Care sunt însă probleme principale, în viziunea ediției britanice a publicației americane?

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă, de fapt, azi?

România și Bulgaria au intrat în UE în 2007, ceea ce înseamnă că cetățenii lor au dreptul de a călători liber, fără viză în Marea Britanie, ca și în oricare alt stat membru al Uniunii. Cu toate acestea, au existat până acum anumite restricții legate de tipul de job pe care îl putea ocupa un român sau un bulgar. Limitările se refereau la faptul că lucrătorii trebuia sa facă o cerere și să depună un dosar cu documente  pentru a primi permise de muncă și carduri de munctior legal.

Au existat mai multe scheme cu cote - de exemplu pentru muncitorii sezonieri, prin care românii și bulgarii aveau dreptul de a deține permise temporare de muncă în Marea Britanie. Numărul limitat de locuri de muncă și meserii va fi eliminat, pentru că Tratatul de aderare prevede drepturi egale pentru toți pe piața muncii și restricționarea nu mai poate fi prelungită dincolo de pragul de 7 ani.

La ce alte beneficii au acces de acum încolo românii și bulgarii?

Ei au dreptul de a cere aceleași beneficii, cum ar fi asistența socială sau medicală, ca oricare alt cetățean UE.

David Cameron s-a grăbit să introducă măsuri pentru a amâna cu trei luni date de la care o persoană aflată în Marea Britanie poate solicita ajutoare sociale, spunând că nu dorește să se încurajeze șomajul. Aceste prevederi nu se referă la persoanele care au loc de muncă, adică imigranții care au un job stabil, plătit lunar și alte beneficii legate de acesta, își vor păstra aceste drepturi. Iar beneficiile pentru imigranți sunt mai mari decât în oricare altă țară importantă din UE, susține organizația Migration Watch UK.

Ce altă țară din UE a impus restricții pe piața muncii?

Opt alte state sa-u aflat în această Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Spania și Olanda. Toate au eliminat aceste restricții de la 1 ianuarie 2014.

Care au fost îngrijorările exprimate?

Au fost exprimate mai multe temeri - de la faptul că locurile de muncă vor fi ocupate de străini, nu de britanici, la beneficiile sociale acordate de la sistemul public, până la așa-numitul turism social și o creștere prognozată a criminalității și vagabondajului.

În fața creșterii popularității partidului anti-UE din Marea Britanie, UKIP (Partidul Independenței), care susține campanii importante și constante împotriva imigrației, guvernul a căutat o cale pentru a demonstra că nu este prea blând cu imigranții. Totuși, poziția sa a fost intepretată ca fiind excesiv de dură față de lucrătorii străini, din interiorul Uniunii, care de fapt pot aduce avantaja economiei britanice și comerțului internațional. Cameron declara că vrea să se asigure că oamenii vin în Marea Britanie ”pentru motive corecte, întemeiate”, nu pentru beneficii sociale.

Câți români și bulgari sunt așteptați să sosească?

Acesta a fost unul dintre cele mai controversate aspecte ale dezbaterii din anul ce a trecut. Guvernul a refuzat să ofere estimări oficiale legate de acest lucru, pentru că sunt implicați mai mulți factori și s-ar putea ca estimările să nu fie corecte - să supraestimeze sau să subestimeze numărul românilor și bulgarilor, cum s-a întâmplat în 2004 cu cel al polonezilor. Ministrul Imigrației, Mark Harper, a descris o astfel de tentativă ca fiind ”un obiectiv prostesc” pentur autorități.

Cu toate acestea, mai multe grupuri și organizații au încercat să ofere propriile estimări. Migration Watch a vorbit despre 50.000 de persoane pe an, în primii cinci ani după eliminarea restricțiilor.

S-a mai confruntat Marea Britanie cu o situație de acest gen în trecut?

În 2004, când opt state din Europa s-au alăturat Uniunii, Marea Britanie, Irlanda și Suedia și-au deschis imediat ușile pentru muncitorii est-europeni. Estimările neoficiale au arătat că după acest moment au sosit în Marea Britanie în jur de un milion de polonezi, numărul oficial fiind de circa 500.000.

Fostul secretar pentru Muncă, Jack Straw a recunoscut, recent, că deschiderea granițelor pentru imigranții est-europeni a fost o ”greșeală spectaculoasă” a autorităților. Fostul guvern estimase că doar în jur de 13.000 de polonezi vor veni în Marea Britanie din Polonia și celelalte state est-europene. TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR:

  • Misterul tragediei care a îndoliat Olteniţa, pe cale să fie rezolvat
  • Fenomen SPECTACULOS PE CER de REVELION. S-a format Crucea Cosmică. Te influenţează!
  • Horoscopul lui Dom' Profesor. În prima zi a anului 2014, sunt avantajate zodiile...

TOP 3 CELE MAI POPULARE ARTICOLE:

  • Nu a fost făcut public NICIODATĂ. Ce se află în spatele cuvintelor din BIBLIE
  • ȘAMPANIA de Revelion, cel mai PERICULOS risc la trecerea dintre ani
  • Cupluri CIUDATE. TOP 10 fotografii care demonstrează că dragostea e OARBĂ | GALERIE FOTO