Imnul României a fost intonat la mitingul USL fără partea care include numele "Traian". Vezi cum explică Ponta | VIDEO

Imnul României a fost intonat la mitingul USL fără partea care include numele "Traian". Vezi cum explică Ponta | VIDEO

Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a amuzat, în această seară, când presa l-a întrebat de ce nu a fost intonată la mitingul de la Romexpo partea din imnul naţional cu versul "un nume de Traian", relatează Mediafax.

"Eu? Am sărit? O să îi cert!", a spus Ponta, răspunzând presei. El a adăugat: "Haideţi să vă spun sincer: Sigur că ani de zile, normal că numele acesta de Traian nu mă lasă indiferent, acuma cred că se închide o epocă şi putem să ne cântăm imnul liniştiţi".

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu a decarat că, din punctul său de vedere, nu a fost ceva intenţionat: "Nu cred că a fost ceva intenţionat. Am mai cântat în alte ocazii imnul, nu s-au cântat toate strofele, pentru că durează mult, precum ştiţi, dar nu..Imnul e imn".

Imnul României a fost intonat, astăzi, în debutul mitingului USL defăşurat la Romexpo, fără partea finală a strofei a doua, care include formula "un nume de Traian".

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, a fost intonată integral prima strofă - "Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte/ În care te-adânciră barbarii de tirani!/ Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă, / La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!".

Din a doua strofă au fost intonate doar primele două versuri: "Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/ Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman".

Celelate două versuri ale strofei a doua, "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume / Triumfător în lupte, un nume de Traian!", nu au mai fost intonate. Probleme cu a doua strofă din imn Desemnat pentru a intona imnul României înaintea partidei cu Franţa, de pe National Arena, din preliminariile Euro 2012, cântăreţul român a uitat versurile celei de-a doua strofe. În faţa a 55.000 de spectatori, Marcel Pavel a avut emoţii la intonarea imnului de stat. Cântăreţul a uitat ultimele două versuri din a doua strofă, el repetând astfel pe cele de dinainte. Nici linia melodică nu a mai fost aşa cum ar fi trebuit, artistul reuşind să transforme imnul. Astfel, Marcel Pavel a evitat tocmai un vers în care apare numele Traian. "Se interpreta politic dacă spuneam asta", a explicat Pavel, la vremea respectivă, cu referire clară la preşedintele Traian Băsescu. "Mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cântat cu Traian", a precizat cântăreţul. Marcel Pavel şi Federaţia Română de Fotbal au fost amendaţi, fiecare cu câte 5.000 de lei, după ce, la meciul dintre Romania şi Franţa, ce a inaugurat noul stadion naţional, imnul ţării noastre a fost intonat greşit. Amenda a fost data după ce Prefectura Capitalei s-a autosesizat în acest caz, după cum prevede legea. Ponta nu parea a fi deranjat de omiterea cuvântului "Traian" "Eu îl felicit pe Marcel Pavel, a cântat foarte bine, a fost un moment emoţionant şi nu ar fi remarcat nimeni că versurile respective nu au fost intonate, dacă prefectul nu ar fi atras atenţia! Mare prost prefectul ăsta de Bucureşti. A politizat momentul artistic!", a comentat Ponta, după evenimentul de anul trecut. El s-a arătat convins că prefectul a acţionat asemenea unui funcţionar de pe vremea comunismului, simţindu-se dator să facă "dreptate politică".

În ceea ce priveşte declaraţiile sale din trecut, referitoare la înlăturarea strofei cu Traian din Imnul naţional, în cazul în care PSD ajunge la Putere, Victor Ponta a susţinut că nu a vorbit serios, ci a vrut să facă o glumă.

"Până şi la Imnul României trebuie să facem o schimbare; strofa cu Traian o să plece", declarase Victor Ponta în iunie anul trecut, la o reuniune a social-democraţilor. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yGmGGbjPsls" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>