Importurile RUSEŞTI de GAZE vor ajunge la UN SFERT din consum, deşi România ARE GAZ destul din producţia INTERNĂ

Importurile RUSEŞTI  de GAZE vor ajunge la UN SFERT din consum, deşi România ARE GAZ destul din producţia INTERNĂ

Suntem de departe o ţară la mâna ruşilor în ceea ce priveşte gazul rusesc, care continuă să inunde piaţa românească. Potrivit ANRE, în decembrie, prima lună de iarnă, importurile vor ajunge la un sfert din consum necesar, deşi România are gaz destul din producţia internă

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), procentele de importuri sunt similare celor din perioada în care România trebuia să importe gaze din Federaţia Rusă, tot în procente cuprinse între 30% şi 40% pentru a-şi susţine consumul.

Procentele de importuri sunt similare celor din perioada în care România trebuia să importe gaze din Federaţia Rusă, tot în procente cuprinse între 30% şi 40% pentru a-şi susţine consumul, dat fiind că în acea perioadă funcţiona la capacitate industria de îngrăşăminte chimice, iar cele mai multe combinate aparţineau grupului Interagro. Astăzi, Interagro este în insolvenţă, deci România are gaz destul din producţia internă şi, totuşi, se ajunge la importuri.

Potrivit legislaţiei actuale, toţi consumatorii de gaze noncasnici sunt liberi să cumpere gaze de unde vor ei. În decembrie, consumul acestora va fi de 8,7 milioane de MWh, care va fi susţinut în proporţie de 46% de importuri, procent care a fost şi mai mare lunile trecute.

"Este o piaţă liberă, şi ei (clienţii non-casnici-n.red.) au posibilitatea să achiziţioneze din import gaze la un preţ mai mic decât cel al producţiei interne. Pentru trimestrul patru al acestui an, au fost încheiate contracte la preţuri de 68-70 de lei, în condiţiile în care preţurile interne sunt de la 72 de lei MWh" declara, la finalul lui octombrie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, citat de economica.net.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preţul de 72 de lei MWh nu este însă dat de piaţă. Potrivit unui act normativ adoptat încă din 2003, acesta este nivelul de preţ la care producătorii români de gaze, în speţă Petrom şi Romgaz, trebuie să plătească taxa specială de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute de producătorii și furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieței. Din acel moment şi până acum însă, preţurile nu au stat pe loc, iar gazul din import, rusesc, chiar dacă este importat din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, a ajuns să coste mai puţin de 72 lei/MWh. Romgaz însă, unul din cei doi mari producători de gaze, care este companie de stat, a ales să nu vândă gazele sub preţul de 72 de lei, considerând că acesta este un preţ de referinţă, iar o comercializare a gazelor sub acest preţ ar putea face Curtea de Conturi să ia la întrebări directorii companiei.

     

.