PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Economie

TOTUL despre noul impozit FORFETAR pe restaurante, baruri, unităţi de cazare

Autor: | | 2 Comentarii | 3024 Vizualizari
Din 2017, operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică vor achita un impozit forfetar, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului înregistrat, care va fi calculat în funcţie de suprafaţa afacerii, localitatea în care se desfăşoară şi alte variabile.

Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi a apărut vineri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 812 şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Prin urmare, toate companiile care au cel puţin unul dintre cele opt coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, ponderea veniturilor obţinute sau numărul de angajaţi vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare, potrivit unei analize publicate de avocatnet.ro.

Astfel, societăţile care au înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN vor plăti, de la 1 ianuarie 2017, impozit forfetar:

5510-„Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”

5520-„Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”

5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”

5590 -„Alte servicii de cazare”

5610-„Restaurante”

5621-„Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”

5629-„Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”

5630-„Baruri şi alte activităţo de servire a băuturilor”

Consultantul fiscal Adrian Benţa explică acest impozit, care se va aplica din anul 2017. Practic, de la 1 ianuarie 2017, operatorii economici ce îşi desfăşoară activitatea corespunzătoare codurilor CAEN enumerate plătesc impozit specific unei categorii de activităţi, cu scutire la plata impozitului pe profit.

Potrivit acestuia, impozitul se determină printr-o formulă de calcul, adaptată fiecărei activităţi. Impozitul se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat. Într-o analiză publicată pe startupcafe.ro, consultantul a explicat cum se va calcula noul impozit. 

Astfel, pentru a determina un calcul de impozit la un restaurant, se aplică formula:

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:

k - 1400, valoarea impozitului standard (lei);
x - variabila în funcţie de rangul localităţii;
y - variabila în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii;
z - coeficient de sezonalitate;
q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Presupunem că acest restaurant este situat în Bucureşti, în zona A (centru), şi are o suprafaţă de 320 metri pătraţi. Variabilele de calcul sunt date de legiuitor, astfel:

K = 1400;
X = 17;
Y = 58;
Z = 0,45;
Q = 0,9. 

Impozitul specific anual = 1400 * ( 17 + 75 * 0,9) * 0,45 = 53.235 lei.

Citiţi mai multe amănunte aici

Formula de calcul a impozitului creează discrepanţe între restaurantele cu suprafeţe mici şi cele cu suprafeţe mari. Mai exact, în noua lege impozitul forfetar va fi de cel puţin 5 ori mai mare pentru restaurantele mici, se mai arată într-o analiză pe startupcafe.ro

Varianta integrală a Legii 170/2016, în care vedeţi exact care sunt coeficienţii utilizaţi în calcule, o puteţi găsi aici


Tag-uri: impozit forfetar, monitorul oficial, consultant fiscal, adrian benta, hoteluri, restaurante, fiscalitate, legislatie fiscala
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TOTUL despre noul impozit FORFETAR pe restaurante, baruri, unităţi de cazare.




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi