Deputații vor IMUNITATE SPORITĂ pentru judecătorii CCR! Ce spune proiectul legislativ

Deputații vor IMUNITATE SPORITĂ pentru judecătorii CCR! Ce spune proiectul legislativ

Un proiect de lege prin care se acordă imunitate sporită judecătorilor CCR a primit aviz favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, judecătorii de la Curtea Constituțională nu vor mai putea fi urmăriți penal, reținuți, arestați sau percheziţionaţi. De asemenea, nu vor mai putea fi trimiși în judecată fără încuviințarea plenului Curții.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament de către deputatul minorităților naționale, Adnagi Slavoliub.

Pe lângă acestea, proiectul de lege prevede și că mandatul de judecător încetează de drept în urma unei decizii definitive de condamnare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curţii, după ascultarea judecătorului în acuză", se arată în proiect, potrivit Digi24.ro.

Proiectul legislativ mai propune ca pentru infracțiuni săvârșite de CCR, urmărirea penală și trimiterea în judecată să fie făcută doar de Parchetul de pe Înalta Curte de Casație Și Justiție, competența de judecată aparținând ICCJ.

"În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, ministrul justiţiei informându-l de îndată pe preşedintele Curţii Constituţionale şi solicitând, dacă este cazul, încuviinţarea pentru urmărirea penală şi arestare", se mai arată iniţiativa legislativă.

Astfel, dacă un judecător este trimis în judecată, el poate fi suspendat doar prin decizia plenului Curţii Constituţionale, care va fi adoptată cu votul a două treimi din membrii Curţii. În cazul în care se decide achitarea sa, suspendarea încetează. mandatul judecătorul va înceta de dreept, doar în cazul unei decizii definitive de condamnare.