În București și Cluj s-au dat cele mai multe credite „Prima casă”

În București și Cluj s-au dat cele mai multe credite „Prima casă”

Românii și-au cumpărat circa 120.000 de locuințe prin „Prima casă”, în valoare de peste 4,56 miliarde de euro, de la demararea programului

Numai în prima jumătate a anului, de când creditele se acordă exclusiv în lei, au fost alocate 11.000 de garanții. Valoarea medie a finanţării este de 38.300 de euro, potrivit datelor publicate, ieri, de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Cei mai mulți beneficiari au vârste cuprinse între 26 și 35 de ani și au preferat achiziționarea locuințelor bicamerale. De altfel, creditele pentru cumpărarea de apartamente cu două camere reprezintă mai mult de jumătate din volumul total al împrumuturilor.

În topul pe județe, realizat în funcţie de numărul de solicitări primite, conduce municipiul Bucureşti, urmat de județele Cluj, Ilfov, Timiș, Constanța, Brașov, Sibiu şi Iași. Ca urmare a condițiilor de creditare mai favorabile decât cele impuse de bănci la acordarea de împrumuturi ipotecare standard, rata de nerambursare a creditelor „Prima casă” este de numai 0,2%, în vreme ce rata medie a creditelor neperformante la nivelul pieței bancare este de aproximativ 20%.

Condiții de creditare

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, plafonul disponibil în cadrul programului „Prima casă” este de circa un miliard de lei, sumă care include și fondurile destinate garantării creditelor acordate pentru cumpărarea locuințelor ANL. Principalul avantaj al beneficiarilor este că avansul cerut de bănci este de 5%, în vreme ce, în cazul creditelor ipotecare standard, avansul cerut este de aproximativ 15%. Suma maximă ce poate fi obținută pentru a cumpăra o locuință este de 57.000 de euro, echivalent în lei.