În ce orașe se vând cei mai ieftini carburanți

În ce orașe se vând cei mai ieftini carburanți

Companiile care comercializează benzină și motorină și-au ajustat prețurile în funcție de puterea de cumpărare a românilor

În zonele cu venituri mai mici, cum este Moldova, carburanții sunt mai ieftini, în medie, comparativ cu Transilvania, Muntenia, Oltenia sau Dobrogea. EVZ vă prezintă cele mai scumpe și cele mai ieftine zone din țară, în funcție de prețurile afișate la pompă, pentru a putea face economii în concediu. De exemplu, în municipiile Bacău și Roman un litru de benzină sau de motorină standard putea fi cumpărat ieri cu aproximativ 6 lei, atât în benzinăriile Lukoil, cât și în cele ale Petrom. Spre comparație, în București, unde puterea de cumpărare este mai mare, și prețurile sunt mai piperate, ajungând chiar la peste 6,4 lei/litru la benzină. Pentru a face plinul unui rezervor de 50 de litri, un bucureștean ar fi plătit ieri, în medie, cu 15 lei în plus față de un băcăuan.

Prin urmare, dacă locuiți în București și vreți să mergeți în concediu în Moldova, puteți economisi bani dacă veți alimenta în orașul de destinație, în loc să faceți plinul de acasă. În Arad, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca și Timișoara, prețurile la carburanți sunt mai mici decât în București, dar mai mari decât în Moldova și se învârt în jurul valorii de 6,25-6,28 de lei/litru.

Prețuri estivale

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de Capitală, o zonă scumpă este și litoralul. În Dobrogea, benzinarii vor să profite de afluxul de turiști din perioada estivală, astfel că și prețurile la pompă s-au „dilatat”. Așa se face că la Cernavodă, în apropierea podului de peste Dunăre, un litru de benzină sau de motorină putea fi cumpărat ieri cu aproape 6,4 lei.

La Mamaia, într-o benzinărie din apropierea falezei, prețurile variau în jurul a 6,3 lei, atât pentru motorină, cât și pentru benzină.

Mai ieftin la vecini

În schimb, cei care se orientează către destinații din Bulgaria sau Grecia și aleg să treacă Dunărea pe la Calafat sau Giurgiu pot economisi bani, dacă alimentează la graniță sau la bulgari. Un litru de benzină sau de motorină standard costa ieri în jurul a 6,24-6,26 de lei, la benzinăriile din cele două orașe românești.

Însă, la vecinii de la sud de Dunăre, prețul mediu este și mai mic, variind în jurul a 5,73 de lei pe litru. Atenție, însă! Dacă mergeți în vacanță în Grecia, este recomandat să faceți plinul la bulgari, deoarece, la stațiile elene, prețul unui litru de benzină sare de 7,5 lei pe litru. Însă, de departe cele mai bune prețuri de la „vecini” sunt afișate de benzinăriile Petrom de la Chișinău. Prețul unui litru de benzină standard 95 nu depășește 4,35 de lei, iar motorina este și mai ieftină, un litru fiind vândut cu 4,14 - 4,15 lei.

De asemenea, apropierea de granița cu Ungaria i-a determinat pe benzinari să-și ajusteze tarifele, pentru ca potențialii clienți să nu facă plinul din străinătate. Așa se face că, la mai multe benzinării din Oradea, combustibilii se vindeau ieri cu 6,15-6,21 lei/litru. Dacă treceți granița în Ungaria, veți găsi un preț mai bun.

Prețuri mai bune la periferie

Cea mai bună variantă pentru șoferii din București ar fi să alimenteze de la stațiile mai îndepărtate de centru, dar care, totuși, nu se află la intrarea în oraș. La stațiile Petrom din cartierele din sudul Capitalei, motorina standard costa ieri 6,33 de lei/litru, iar motorina 6,28 de lei/litru, în vreme ce, la o unitate Lukoil, benzina costa 6,28 de lei, iar benzina 6,33 de lei. În schimb, la o stație din zona Universitate, prețurile erau de 6,4 lei/litru, la benzină, și de 6,36 de lei, la motorină. La intrarea în oraș dinspre Afumați, benzina costa circa 6,31 de lei, iar motorina 6,36 de lei. Așadar, dacă ar fi plătit pentru un plin (50 litri) la o benzinărie din centru 320 de lei, la periferie, șoferul ar fi economisit cinci lei.