În China, Mastifii Tibetani, care anul trecut se vindeau cu MILIOANE de euro, ajung acum la ABATOR

În China, Mastifii Tibetani, care anul trecut se vindeau cu MILIOANE de euro, ajung acum la ABATOR

În 2014, presa chineză anunța că un om de afaceri cumpărase un mastif tibetan cu 1,4 milioane de euro, care devenea oficial cel mai scump câine din lume.

În ultimii cinci ani, devenise o modă printre îmbogățiții regimului comunist chinez să cheltuiască averi fabuloase pe câini din această splendidă rasă. În mod curent, prețul pentru un asemenea animal trecea ușor de 100.000 de euro.

Acum, moda a trecut, iar prețurile pentru un asemenea ciobănesc de Himalaya sunt cu de cel puțin o sută de ori mai mic. Drept urmare, majoritatea crescătoriilor de mastifi tibetani s-au închis, scrie New York Times, care dezvăluie că mulți dintre câini ajung la abator, unde sunt transformați în carne, mult prețuită de chinezi, și în blană pentru interiorul mănușilor.

Această uluitoare schimbare caracterizează perfect piața volatilă chineză, comentează un specialist de marketing. Acum câțiva ani, tot ce era asociat cu Tibetul era la mare preț. O sumedenie de speculanți au inundat piața cu oferte de falși mastifi tibetani, de fapt metiși cărora li se „cosmetizase” pedigriul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acești ciobănești uriași, cu blana lungă, sunt folosiți la apărarea turmelor de prădători. Aducerea lor în orașe a făcut să apară atacurile asupra oamenilor ceea ce a agravat fenomenul abandonurilor.

Mastifii tibetani nu sunt primii câini care cad victimă modei trecătoare chinezești: de zece ani încoace, a fost moda ciobăneștilor germani, apoi a retrieverilor, a dalmațienilor și a husky.

Câinii au o sitorie tumultoasă în China. În timpul Revoluției Culturale din anii 1960-1970, aproape nimeni nu deținea câine, deoarece era considerat „animal bughez”, fără utilitate socială.

Astăzi, a avea un câine este un lucru destul de obișnuit, mai ales pentru clasele mijlocie și superioară, deși practica este în continuare denunțată de Partidul Comunist, care consideră că acest interes pentru animalele domestice este „o imitație ridicolă și grosolană a modului de viață occidental”.