În România, doar 3% din deșeurile municipale au fost reciclate în 2013, mult sub media UE de 43%

KARMENU VELLA
Autor: | | 0 Comentarii | 155 Vizualizari

EDITORIAL PENTRU EVENINMENTUL ZILEI, SEMNAT DE COMISARUL EUROPEAN PENTRU MEDIU, AFACERI MARITIME ȘI PESCUIT, KARMENU VELLA

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Abordarea „luăm- producem- aruncăm” își trăiește ultimele clipe – este timpul ca Europa să își asume un angajament serios față de modelul „reciclăm-reparăm-reutilizăm”.

Presiune scăzută asupra resurselor, mai multe joburi

La începutul fiecărui an, majoritatea oamenilor își iau un scurt răgaz pentru o analiză retrospectivă. Mulți dintre noi ne vom lua angajamentul de a trăi și de a mânca mai sănătos și de a face mai mult sport. Însă nu doar noi trebuie să ne schimbăm. Ar trebui să ne îndreptăm gândul și către lumea care ne înconjoară.

Planeta noastră se încălzește, speciile dispar, iar resursele sunt tot mai puține. Într-o lume în care populația continuă să crească, iar standardele de viață devin tot mai ridicate, un model economic diferit se impune. Avem nevoie de o economie circulară.

Prin menținerea circulației materialelor în interiorul economiei se va reduce presiunea asupra resurselor și mediului înconjurător, generându- se totodată oportunități de afaceri.

O astfel de economie poate da naștere unei noi generații de întreprinderi europene care să producă și să comercializeze, la nivel global, bunuri și servicii ecologice.

Aceasta poate genera o paletă largă de locuri de muncă la nivel local, în întreaga Europă, în domenii cum ar fi proiectarea ecologică, prevenirea deșeurilor, reparațiile și reciclarea, precum și noile servicii bazate pe închirierea sau partajarea bunurilor.

Astfel, s-ar putea înregistra economii anuale de 600 de miliarde de euro la nivelul întreprinderilor din UE, reducând-se totodată emisiile anuale de gaze cu efect de seră cu 2 % până la 4 %.

Însă nu este niciodată suficient doar sa avem o rezoluție bună.

Unde vă reparați bunurile?

Din acest motiv, Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune pentru a îndrepta Europa în direcția unei economii mai circulare, acesta conținând propuneri referitoare la proiectare, producție, consum, reciclare și reintroducere în producție. Planul de acțiune conține, totodată, propuneri privind noile obiective în materie de reciclare.

Majoritatea oamenilor ar opta mai des pentru reparare și reutilizare, dacă ar ști cum. Știți unde să vă duceți pantalonii sau mobila atunci când doriți să le schimbați? Cum ar fi dacă ați avea un ghid care să vă explice cum și unde să vă reparați bunurile? Cum ar fi dacă ați primi un stimulent financiar pentru returnarea produselor vechi în scopul reutilizării materialelor și pieselor?

Noi credem că întreprinderile și consumatorii ar trebui să dispună de aceste informații. Vrem ca producătorii să conceapă produse cu o durată de viață mai îndelungată și mai ușor de reparat. Dorim totodată ca producătorii să aibă beneficii financiare atunci când concep astfel de produse. Pentru a pune lucrurile în mișcare, vom incepe prin a explora ceea ce ar putea stimula şi face mai avantajoasă demontarea produselor, cum ar fi televizoarele cu ecran plat, pentru ca acestea să nu ajungă la gunoi, irosindu-se astfel materiale valoroase.

Miza este mare. În prezent, UE generează aproximativ 600 de milioane de tone de deșeuri anual. Totuși, dacă în unele țări ratele de reciclare se ridică la 80 %, în altele acestea se situează sub 5 %.

În România, doar 3 % din deșeurile municipale au fost reciclate în 2013, cu mult sub media UE de 43 %. Noi venim cu propunerea unui plan de creștere a acestei medii, luând totodată în considerare diferențele dintre statele membre.

UE este deja avansată în materie de tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon, eficiente din punctul de vedere al consumului de energie și al utilizării resurselor, însă acest avantaj competitiv trebuie consolidat. Cele mai în măsură să genereze această transformare sunt întreprinderile mici și mijlocii, multe dintre ele fiind deja pregătite să facă acest pas.

Bani europeni pentru investiții în inovare și soluții ecologice

Fondurile UE pot constitui un sprijin. Pentru a consolida inovarea în legătură cu economia circulară și a atrage investitori, UE mobilizează fondurile structurale și de investiții europene, programul său emblematic pentru cercetare și inovare – Orizont 2020, colaborând totodată strâns cu Banca Europeană de Investiții.

Inițiativa „Industria 2020 în economia circulară” va aloca peste 650 de milioane de euro pentru programe demonstrative de inovare.

De asemenea, Comisia va orienta investițiile viitoare, direcționându-le către opțiuni mai ecologice și reducând progresiv investițiile în activitățile nesustenabile.

O economie circulară ar putea fi cea mai inteligentă rezoluție pentru anul 2016. Este momentul să începem să transformăm economia noastră, astfel încât costurile pentru întreprinderi să fie mai mici, să se creeze locuri de muncă, iar mediul să devină mai curat. Iată o rezoluție care merită pusă în practică.

(Text oferit „Evenimentului zilei” de Comisia Europeană)
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:16 UPDATE: Mohamed R, de 40 ani, tunisian născut în FRANȚA - arestat în Anvers după ce A INTRAT CU MAȘINA în mulțime 15:52 UPDATE. Fost parlamentar RUS, care a fugit în UCRAINA, ucis pe străzile Kievului 15:47 Posibil ATENTAT, dejucat in Belgia! Un șofer a vrut sa intre cu mașina în mulțime 15:18 FAȚA UCIGAȘULUI de pe PODUL WESTMINSTER. De ce autoritățile britanice nu-i dezvăluie identitatea? 14:44 ISIS a revendicat atacul terorist din Londra 14:28 UPDATE. ATACATORUL era născut în Marea Britanie și fusese anchetat de MI5, acum câțiva ani. Ce naționalitate au VICTIMELE 14:23 Cine sunt VICTIMELE teroristului de la LONDRA. Povestea femeii care mergea să-și ia copiii de la școală 14:22 DONALD TRUMP jr a lansat un atac furibund la adresa PRIMARULUI MUSULMAN al Londrei 14:15 Mărturia unui student român aflat în Londra: "Panica e doar în centru" 13:12 Atentatul de la Londra, în IMAGINI. Instantanee INCREDIBILE! ATENȚIE, pozele vă pot AFECTA EMOȚIONAL - Exclusiv EvZ 12:14 Moment de reculegere la Londra, în memoria celor uciși în atacul terorist 11:23 EI SUNT ROMÂNII RĂNIȚI la LONDRA. ANDREEA este de o frumusețe răvășitoare - FOTO 10:14 VIDEO ȘOCANT cu MOMENTUL ATACULUI din LONDRA. IMAGINI cutremurătoare CU ROMÂNCA scoasă în viață din râul TAMISA - GALERIE FOTO 09:05 ROMÂNII din LONDRA reacționează după ATACUL de pe PODUL WESTMINSTER 07:27 Terorismul concetățeanului vecin de palier. Reîntoarcerea jihadiștilor în Europa 06:34 TEROARE în INIMA LONDREI. CINCI MORȚI și cel puțin 40 de RĂNIȚI - GALERIE FOTO - EXCLUSIV EVZ - ATENȚIE! Imaginile vă pot afecta emoțional! Mesajul premierului britanic 06:06 ȘOCANT! Momentul când poliţia TRAGE asupra teroristului din LONDRA a fost surprins în imagini - VIDEO 21:04 ATENTATUL DE LA LONDRA. SRI a luat măsuri sporite de SECURITATE 20:43 Doi români, răniţi în atentatul de la Londra. Este vorba de o femeie și un bărbat 17:40 VIDEO cu evenimentele de la Londra! Legislativul și-a SUSPENDAT activitatea
loading...