În România: Proiectul pentru reducerea absenteismului și abandonului școlar

În România: Proiectul pentru reducerea absenteismului și abandonului școlar

Un proiect care a demarat în 2005 în comuna Arbore și apoi a fost extins și în alte sate din județul Suceava, precum Baia 1, Baia 3, Bogata, Petia, Spătărești și Bahna Arini.

În urmă cu 10 ani, Fundația FARA a inițiat un proiect pilot cu scopul de a reduce absenteismul și abandonul școlar. De atunci, 1028 de copii din comunităţile rurale, din familii cu venituri modeste sau cei care aparțin comunităților de romi și altor minorităţi au primit sprijin din partea fundației pentru a nu părăsi școala.

Pe lângă aceștia, proiectul a ajutat indirect peste 2500 de copii (frații și surorile beneficiarilor direcți) din 760 de familii aflate în dificultate. Activităţile instructiv-educative de la centrul Fundației FARA, dar si cele organizate în cadrul școlii se desfășoară sub îndrumarea unui învăţător pe baza unei arii curiculare adaptate nevoilor copiilor. De asemenea, pentru copiii proveniţi din familii dezorganizate au loc şedinţe de consiliere individuale sau de grup cu accent pe câştigarea încrederii în sine, formarea stimei de sine pozitive și cultivarea interesului pentru şcoală. Acum proiectul urmează să facă un nou pas, prin deschiderea unui prim Centru Social în comuna Bahna Arini, pentru a-i încuraja pe părinți să se implice mai mult în viața comunității și să își ajute și mai mult copiii cu temele de acasă. De asemenea, Fundația a început consolidarea locuințelor aflate in stare avansată de degradare din Bahna Arini, pentru a oferi copiilor un mediu sănătos de viață și în afara școlii. Dacă aceste proiecte vor avea succes, vor fi extinse și în alte sate din județ.

Ne puteți urmări și pe Google News