În SUA, aceste înțelegeri sunt avizate de un judecător

În SUA, aceste înțelegeri sunt avizate de un judecător

Robert Leventhal, șeful diviziei de luptă împotriva infracționalitătii din cadrul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul combaterii drogurilor și aplicarii legii (INL), a precizat ieri, în timpul unei audio-conferințe cu presa română, că și în Statele Unite sunt obișnuite astfel de târguri cu denunțătorii.

 Diferența: trebuie aprobate de un judecător.

„Astfel de înțelegeri sunt o regulă obișnuită care se poate întâmpla în anumite circumstanțe. Se poate aplica în cazul unei persoane de o infracțiune care își recunoaște fapta în timpul anchetei, se poate întâmpla când acesta cere cooperarea procurorului sau când cere imunitate și chiar protecție din partea anchetatorilor. Însă în SUA, aceste înțelegeri între procuror și persoană cercetată sunt aprobate în instanță de un judecător”, a explicat Loventhal.

„Înțelegerile sunt un factor important în anchetele de corupție pentru că foarte des nu sunt așa de multe informații externe, așă că acordurile cu persoane implicate sunt utile anchetei”, a mai lămurit Loventhal. La rândul său, George Kent (foto), coordonator principal al programelor anti-corupție în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului, a adăugat că România este în fața vecinilor din regiune în lupta anticorupție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ar trebui să vă simţiţi norocoşi, pentru că multe dintre statele din regiune, vecine României, ar dori să fie în poziția de a avea și ele oficiali în cătușe, însă acolo lupta anticorupție nu a ajuns la aceste stadiu. În unele state nu există nici măcar un oficial arestat”, a mai punctat Kent.

Ca o comparație, în Statele Unite, între 1976 și 2008 au fost 25.000 de oficiali arestați, ceea ce a dus la curățarea în mare parte a sistemului.