Înalt oficial european: „Statul de drept e o orhidee”

Înalt oficial european: „Statul de drept e o orhidee”

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, le-a vorbit contribuabililor români și bulgari despre binefacerile UE

Periodic, comisarii europeni participă la întâlniri cu „cetățenii” din statele membre și răspund la întrebări.

Ieri, la Universitatea din Ruse, în Bulgaria, prim-vicepre ședintele CE, Frans Timmermans, care coordonează politica externă și justiția, i-a chemat la o discuție pe studenții, jurnaliștii și membrii ai ONG-urilor din țara vecină.

La discuții au participat și câteva zeci de cetățeni români, iar în prezidiu s-a aflat și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. El a avut o prezență mai mult decorativă, răspunzând sec la puținele întrebări care-l vizau. A participat și președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Macovei, idealul bulgar

Dialogul dintre cei circa 500 de cetățeni, bulgari și români, și oficialii europeni a fost dominat de problema Justiției, iar România a fost dată drept exemplu pozitiv. Reprezentantul unui ONG din Bulgaria a întrebat cum se face că, în România, fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a reușit o reformă mai avansată în acest domeniu, comparativ cu Bulgaria. „Nu accept o legătură între România și Bulgaria în ceea ce privește raportul MCV. Bulgaria este cumva în urma României? Da!”, a spus ferm Timmermans.

De altfel, el a invocat posibilitatea intrării în Spațiul Schengen a celor două țări, însă doar cu frontiera aeriană și maritimă. Acesta va vizita, azi, facilitățile de trecere a frontierei de pe Aeroportul Otopeni. „Statul de drept este ca o orhidee: înflorește greu, iar când înflorește trebuie îngrijită și udată”, le-a explicat Timmermans cetățenilor români și bulgari.

Lege pro-căsătorii homosexuale în România

După discuția despre statul de drept, cele mai multe întrebări s-au referit la relațiile dintre persoane de același sex. Vizibil cel mai liberal de la prezidiu, olandezul Timmermans a susținut că și persoanele de același sex pot fi părinți foarte buni. Ministrul român al Justiției a insistat pe faptul că țara noastră a progresat foarte mult față de perioada în care relațiile între persoane de același sex erau pedepsite penal. „Sunt chestiuni de mentalitate care trebuie dezbătute”, a spus Cazanciuc, arătând că acum, în România, se dezbate problematica unei legislații care să permită căsătorii între persoane de același sex.