Încă o problemă pentru PNL. Comisia de la Veneţia recomandă evitarea schimbării legislaţiei pentru alegerile locale

Încă o problemă pentru PNL. Comisia de la Veneţia recomandă evitarea schimbării legislaţiei pentru alegerile locale

Secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a subliniat astăzi, într-o conferinţă la Bucureşti, că nu există o nevoie reală pentru schimbarea legislaţiei electorale cu atât de puţin timp înainte de alegerile locale.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a susţinut, la rândul său, că legea trebuie aplicată exact aşa cum este acum.

Thomas Markert a declarat că "elementele majore ale sistemului electoral nu trebuie schimbate în anul de dinaintea alegerilor. Motivul este că, pe măsură ce alegerile se apropie, partidele politice pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările (de legislaţie electorală - n.r.) care le-ar putea fi favorabile sau nu. Cu cât se apropie mai mult data alegerilor, cu atât mai mult creşte tentaţia de a schimba sistemul electoral, pentru ca partidele să obţină avantaje. Prin urmare, momentul potrivit pentru schimbarea legislaţiei este după alegerile electorale, când data următoarelor alegeri electorale este îndepărtată. Atunci se poate discuta calm. (...) Respectând toate standardele, în anul care precede alegerile trebuie evitate schimbările majore de legislaţie electorală."

Poziţionarea Comisiei de la Veneţia vine în contradicţie cu solicitarea PNL de a schimba legislaţia electorală în sensul organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin. Liberalii au reclamat că organizarea alegerilor într-un tur de scrutin ar produce un deficit de democraţie în România, Comisia considerând contrariul, anume că deficitul de democraţie ar fi produs dacă un partid politic ar dori să se folosească de schimbări de legislaţie electorală pentru a-şi îmbunătăţi şansele în alegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curtea de Apel se va pronunţa vineri asupra organizării alegerilor în două tururi de scrutin.