Începe campania electorală. Oprea va mobiliza 50.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne

Începe campania electorală. Oprea va mobiliza 50.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va debuta, oficial, în această noapte. Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat o videoconferinţă cu prefecţii pentru pregătirea scrutinului. Potrivit acestuia, pe durata campaniei şi în ziua votului vor fi mobilizaţi 50.000 de poliţişti, jandarmi şi alţi angajaţi din structurile MAI.

„Practic, am intrat în linie dreaptă - din această noapte va începe campania electorală - și de aceea vă cer să ne concentrăm eforturile pentru îndeplinirea responsabilităţilor ce ne revin cu privire la: asigurarea materialelor necesare procesului de votare – buletine de vot, ştampile, timbre autocolante, garantarea desfăşurării în condiţii de siguranţă publică a manifestărilor electorale, dar și aplicarea măsurilor de protecţie şi pază a bunurilor şi obiectivelor implicate în acest scrutin”, a declarat Oprea.

Oprea a susţinut că nu va tolera nicio abatere de la rigorile legii şi de la “principiile echidistanţei şi imparţialităţii”. El le-a atras atenţia subordonaţilor că, în această perioadă, nimeni nu îşi va lua concediu sau zile libere, angajaţii fiind de serviciu inclusiv în weekend-uri.

În această perioadă, pentru îndeplinirea “misiunilor specifice” campaniei electorale, Ministerul Afacerilor Interne va mobiliza peste 30.000 de forțe de ordine: 17.000 de polițiști, 10.000 de jandarmi și 3.800 de polițiști de frontieră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, pe parcursul desfășurării campaniei electorale și în ziua votului, Ministerul Afacerilor Interne va mobiliza peste 50.000 de angajați din toate structurile operative.

Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, au fost luate măsurile necesare pentru organizarea a 294 de secţii de votare în străinătate. În țară vor fi organizate 18.550 secții de votare.

De asemenea, până la 22 octombrie, prefecţii, împreună cu primarii, au sarcina de a asigura sediile şi condiţiile corespunzătoare pentru funcţionarea birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Vor fi tipărite 20.745.068 buletine de vot şi vor fi realizate 94.220 ștampile cu mențiunea VOTAT.

În paralel, cu măsurile organizatorice şi de asigurare a ordinii publice, MAI va derula şi o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la prevederile Codului Penal privind infracţiunile electorale.

Cabinetul Ponta a modificat legislaţia astfel încât  nu vor mai funcţiona secţii de vot speciale, amenajate în gări şi aeroporturi. Cetăţenii care nu se află, în ziua votului, în zona de domiciliu vor putea vota la orice secţie. Opoziţia a acuzat faptul că ordonanţa va încuraja votul multiplu.