ÎNCOTRO se îndreaptă preţul PETROLULUI

ÎNCOTRO se îndreaptă preţul PETROLULUI

Preţul petrolului se îndreaptă spre cea mai mare creştere procentuală anuală de după 2009. Cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au crescut cu aproape 53% în acest an, în timp ce în cazul ţiţeiului WTI (West Texas intermediate) cotaţiile futures s-au majorat cu aproape 46%.

Astfel, câştigurile din 2016 sunt cele mai mari înregistrate de piaţa petrolieră după revenirea din 2009, când cotaţiile Brent şi WTI au crescut cu 78% respectiv 71%, informează Reuters, citat de Agerpres. 

Motivul principal al acestei creşteri îl constituie acordul convenit recent de producătorii de petrol din OPEC şi non-OPEC pentru diminuarea producţiei cu aproape 1,8 milioane barili pe zi pentru a reduce superoferta mondială şi a stabiliza piaţa. 

"Pe viitor, cel mai important lucru va fi unitatea în cadrul OPEC. Membrii cartelului ar putea să respecte, iniţial, acordul, însă odată ce o ţară va înceta să îşi respecte angajamentele, există riscul ca toţi ceilalţi să facă acelaşi lucru", a declarat Takayuki Nogami, economist şef la Japan Oil, Gas and Metals National Corp. 

Ne puteți urmări și pe Google News

O dovadă că producătorii respectă reducerile de producţie convenite a venit din partea Omanului care i-a înştiinţat pe unii clienţi că îşi va reduce oferta cu 5% până în luna martie, dar nu a precizat dacă reducerea ofertei va continua şi după această dată. 

Vineri dimineaţa, cotaţia futures pentru ţiţeiul West Texas intermediate (WTI) era în creştere cu 23 de cenţi până la 54 de dolari per baril, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în luna martie a crescut cu 31 de cenţi, până la 57,16 dolari, în ambele cazuri fiind vorba de cele mai ridicate cotaţii înregistrate în acest an. 

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca preţul petrolului să crească gradual spre 60 de dolari per baril la finele anului 2016, o creştere mai mare fiind ţinută sub control de dolarul puternic, de posibila revenire a producţiei petroliere a SUA, precum şi de posibilitatea ca unele state OPEC să nu respecte reducerile convenite de producţie.