INCREDIBIL. Ce făcea cu banii ”spălați” capul rețelei de evazioniști din Reșița care, cu SPRIJIN POLITIC a prejudiciat statul cu MILIOANE DE EURO

INCREDIBIL. Ce făcea cu banii ”spălați” capul rețelei de evazioniști din Reșița care, cu SPRIJIN POLITIC a prejudiciat statul cu MILIOANE DE EURO

Poliția Caraș transmite, vineri, primele rezultate în urma perchezițiilor de zilele trecute, efectuate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care apare numele prefectului județului. Reamintim că procurorii DIICOT au stabilit că Marian Pistol, patronul Mike Security din Reșița, firma care a asigurat protecția și paza nunții fiicei baronului Banatului Montan Sorin Frunzăverde, a inițiat un grup infracțional prin care a păgubit bugetul statului, spălând bani murdari. Prejudiciul se ridică la 5,6 milioane de euro. În urma audierilor, prefectul de Caraș, Nicolae Miu Ciobanu, și-a înaintat demisia din funcție.

Aproximativ 1.300 g de aur, 43.000 de euro, 9.000 de dolari, 287.720 lei, 7 laptop-uri, 12 ştampile, 30 HDD-uri, 5 stick-uri de memorie şi mi multe înscrisuri au fost ridicate, în urma celor 77 de percheziţii efectuate de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin . Un număr de 6 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, în urma perchezițiilor”, transmite Cecilia Dăneț, ofișerul de presă al Poliției Caraș Severin.  

Pe  27 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin au efectuat 77 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.  La acţiune au participat poliţişti din cadrul structurilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din Timişoara, Bucureşti, Piteşti, Ialomiţa, Cluj-Napoca, Constanţa, Alba Iulia, Iaşi, Craiova, Suceava, Arad, Vâlcea, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Hunedoara, Sibiu, Mehedinţi şi Olt şi de la  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum şi specialişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi jandarmi.

”Din cercetări a reieşit că, liderul grupării ar fi condus din umbră întreaga activitate infracţională, cu ajutorul unor persoane apropiate, care ar fi avut sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Membrii grupării ar fi lucrat  initial  în firma „mamă”, însă ulterior,  din dispoziţia liderului, ar fi fost folosiţi ca administrator sau asociaţi ai unor societăţi comerciale, multe din ele de tip ,,fantomă”. De asemenea din gruparea infracţională mai făceau parte persoane care aveau diverse roluri în firmă, ca de exemplu recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă sau asigurarea legăturii între membrii grupării. Totodată, gruparea infracţională ar fi fost sprijinită de persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari, persoane care, cu bună ştiinţă ar fi acceptat să fie înfiinţate firme pe numele sau la adresa lor sau persoane care ar fi acceptat transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale. Liderul grupării ar fi coordonat şi una-două societăţi comerciale care desfăşurau o activitate comercială relativ corectă şi care participa şi de regulă câştiga licitaţii având ca obiect asigurarea pazei la diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate ar fi fost transferată către societăţile comerciale de tip fantomă, care nu ar fi plătit niciun fel de impozite la stat, fiind utilizate temporar, iar ulterior radiate. De asemenea, ulterior angajaţii societăţilor ”curate” ar fi fost transferaţi către societăţile ”fantomă”, în baza unor contracte, în care acestea din urmă ar fi preluat şi obligatiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă). În cauză sunt cercetate 55 de  persoane fizice si juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani”, mai transmite Dăneț.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prefectul, asociat în gruparea infracțională

Potrivit procurorilor DIICOT, patronul firmei Mike Security, Marian Pistol ”a constituit un grup infracţional organizat pe trei paliere, specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălării de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului”. Ancheta DIICOT și a polițiștilor de la Crimă Organizată Caraș Severin a începu în urma unui control  al Direcției Antifraudă a ANAF.

În 2011, când a rămas fără licență, Pistol s-a asociat cu prefectul Nicolae Miu Ciobanu, la vremea respectivă adjunct al șefului IPJ Caraș Severin și apropiat al lui Sorin Frunzăverde, care deținea o firmă de pază licențiată: i-a dat 17% din acțiuni la Mike Security și l-a făcut administratorul companiei. Imediat au apărut contractele importante. Din acea perioadă Mike Security a semnat un contract de pază cu Enel, în valoare de 6,3 milioane de lei. În 2012, la ordinul lui Frunzăverde, USL l-a promovat pe Ciobanu subprefect, iar doi ani mai târziu, cu sprijin de la PSD, acesta a ajuns prefect.