INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT. Cum poți CUMINȚI UN CRIMINAL ÎN SERIE

INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT. Cum poți CUMINȚI UN CRIMINAL ÎN SERIE

Se spune că drumul spre inima unui bărbat trece prin stomacul lui. Dar ce poţi să faci atunci când acei bărbaţi sunt unii dintre cei mai înspăimântători criminali din istorie?

În multe închisori din Statele Unite, pedeapsa vine sub forma unor mâncăruri care să le taie orice poftă de mâncare sau de a nesocoti regulile şi celor mai înfometaţi sau răi puşcăriaşi. Nici nu e de mirare dacă ne gândim că bolurile sunt umplute cu o pastă maronie şi dulce ori cu un terci insipid.

Aceste meniuri respectă regulile de nutriţie, dar activiştii pentru drepturile omului luptă pentru ca această formă de pedeapsă să fie eliminată din meniul deţinuţilor, care ar trebui să primească mâncăruri gustoase, gătite din alimente sănătoase.

Hrana ca pedeapsă

Ne puteți urmări și pe Google News

Metoda servirii unor mâncăruri insipide este o practică veche în închisorile americane. Încă din secolul al XIX-lea, criminalilor încarceraţi care încălcau regulile de bună purtare li se oferea doar pâine şi apă, până când îşi recăpătau, graţie comportamentului ireproşabil, dreptul de a mânca brânză sau carne.

În zilele noastre pedeapsa prin felul de mâncare servit deţinuţilor a evoluat, în sensul că pâinea şi apa au fost înlocuite de feluri diverse de terci, pregătite după priceperea şi imaginea bucătarilor din închisorile americane. În unele unităţi, acesta este pregătit din resturi pasate şi reîncălzite, iar în altele din resturile rămase de la legume şi fructe. Ca să le facă şi mai puţin atrăgătoare pentru consumatori, adică deţinuţii care trebuie să fie pedepsiţi pentru că nu s-au comportat conform regulilor, aceste feluri de mâncare sunt servite în pungi mici, fără sosuri sau altceva care să le dea un gust mai bun.

Unul din cei care au servit asemenea feluri de mâncare la închisoarea Tamms Supermax, din Illinois, Johnnie Walton, povesteşte, citat de npr.org, că era ca şi cum ar fi mâncat bucăţele de carton.

Rezultate pozitive

Acest tip de pedeapsă a fost aprobat de mai multe instanţe şi s-a stabilit că hrana îndeplineşte criteriile legate de necesarul de substanţe nutritive. Sociologii spun că, de fapt, nu ceea ce conţine această mâncare îi afectează pe deţinuţi, ci faptul că este o mâncare monotonă. Dacă ar muşca dintr-un măr sau dintr-un morcov proaspăt, deţinuţii s-ar bucura de culoarea acestora, de gust. Fiindu-le servite pasate, aceste momente "de încântare" se pierd.

Însă, pentru gardieni, efectele sunt încurajatoare. Şeriful David Clarke spune că cei care sunt încarceraţi pentru că au comis crime oribile nu mai au ce pierde după ce au ajuns în închisoare "reeducaţi" prin mediul servit. După ce au fost introduse aceste feluri de mâncare ca pedeapsă în unitatea pe care şeriful o conduce, s-a redus numărul atacurilor în rândul deţinuţilor, nu au mai fost la fel de multe bătăi sau dezordine. Cei care au fost nevoiţi să le consume i-au avertizat şi pe alţii despre cât de bune şi, spune omul legii, s-a ajuns ca unii criminali în serie să promită că se cuminţesc numai să nu li se mai dea mâncare de acest tip.