Incredibila Karoulia de la Muntele Athos. Locul unde sihaștrii se deplasează zburând. AICI se pogoară HRISTOS pentru a sta la sfat cu ultimii sfinți ai lumii. GALERIE FOTO și VIDEO

Incredibila Karoulia de la Muntele Athos. Locul unde sihaștrii se deplasează zburând. AICI se pogoară HRISTOS pentru a sta la sfat cu ultimii sfinți ai lumii. GALERIE FOTO și VIDEO

Muntele Athos găzduiește una din cele mai vechi comunități monahale de pe Pământ, fiind locuit fără întrerupere de peste 1800 de ani de cei aleg să se rupă de restul lumii și să trăiască izolați în rugăciune. Sunt cel puțin 20 de mănăstiri ortodoxe, în prezent, și peste 2000 de călugări pe muntele rupt de restul lumii și unde femeilor le este interzis să calce. Stâncoasa și abrupta zonă sudică a peninsulei, cunoscută drept Karoulia, este însă sălașul asceților care vor să trăiască netulburați, complet rupți de cele lumești.

Karoulia se împarte în Karoulia Interioară și cea Exterioară. Accesul din cea Exterioară în cea Interioară se face cu lanțuri de susținere. La începuturile secolului al XX-lea trăiau aici 30 de nevoitori, în timp ce azi numărul lor oscilează între 10 și 20.

Cele mai multe dintre chiliile de la Karoulia sunt sihăstrii pe care înșiși asceții și le-au construit din materiale de ocazie, reciclând deșeurile de la alți monahi. Partea văzută a unei asemenea construcții de cele mai multe ori camuflează adevăratele dimensiuni ale locului de nevoință, care se întinde în adâncul unei peșteri sau de-a lungul cavităților naturale ale stâncii. Organizarea spațiului în interiorul acestor sihăstrii dovedește o utilizare extrem de rațională a spațiului.

Una dintre chiliile tipice ale regiunii este cea a Sfinților Arhangheli din Karoulia Interioară. În deceniul ’50, chilia era cunoscută ca ”Sihăstria paznicului”, de la nevoitorul Gavriil, ”cel cu părul cârlionțat”, care mai înainte fusese paznic. În anii din urmă a trăit aici un nevoitor rus. Chilia nu prezintă nici până azi schimbări radicale, lucru care e valabil pentru cele mai multe dintre locurile de nevoință ale zonei, care păstrează acest caracter ascetic. Chilia Sfinților Arhangheli este alcătuită dintr-un paraclis, din cinci mici chilii și un depozit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principala îndeltnicire a asceților e rugăciunea, nevoile trupești fiind reduse la extrem de puțin din strictul necesar. Beau apă de ploaie și mănâncă atât cât să rămână în viață. Hrana și-o obțin oferind la schimb coșuri împletite manual și icoane.

Numele de Karoulia vine de la roțile scripeților cu ajutorul cărora erau urcate, pe vremuri, cele trebuincioase până la chiliile cele mai izolate în stâncile muntelui. Accesul este în continuare complicat și riscant, dar există un sistem de scări și lanțuri care îi ajută pe pelerinii cei mai temerari să primească binecuvântarea sihaștrilor.