Incursiune pe Stromboli, cel mai frumos vulcan activ al Europei (FOTO)

Incursiune pe Stromboli, cel mai frumos vulcan activ al Europei (FOTO)

Când vine vorba de vulcanii activi din Europa toată lumea se gândeşte la Etna, la Vezuviu şi la vulcanii din Islanda. Cu toate acetea, cel mai spectaculos vulcan european, care “arde” la foc continuu este altul, mult mai puţin cunoscut: Stromboli. O destinaţie de vacanţă insolită

Stromboli este un vulcan activ de pe o insulă de origine vulcanică ce aparţine Italiei, situată în nordul-vestul Siciliei având coordonatele geografice: 38.789°N, 15.213°E. Stromboli aparţine, împreună cu insulele: Lipari, Salina, Vulcano, Panarea, Filicudi şi Alicudi, de arhipelagul Insulelor Eoliene (Eolite) din sud-estul Mării Tireniene. La Stromboli se ajunge cel mai uşor din Messina, după o croazieră de câteva ore, în funcţie de vreme, cu o viteză medie de 12 noduri (un nod = o milă marină pe oră, o milă marină = 1852 metri).

“Farul Mediteranei”

Având o formă circulara, conul vulcanului atinge înălţimea de 3000  de metri, deşi suprafaţa insulei este de numai 12,6 km². Vulcanul este faimos prin spectacolul impresionant de lumini ce sunt rezultatul erupţiilor explozive. Vulcanul Stromboli erupe, aproape continuu, de peste două milenii, ceea ce a făcut să fie supranumit, încă de pe vremea romanilor “Farul Mediteranei”. Erupţiile constă, de obicei, în explozii moderate, care durează doar câteva secunde, aruncând cenuşa, fragmente de lavă incandescenta şi bolvani incadescenţi la câteva sute de metri in aer, denumirea de “erupţii de tip strombolian” venind tocmai de la acest vulcan. Activitatea lui este aproape exclusiv explozivă, dar are şi erupţii efuzive – caracterizate prin curgeri de lava – ultima fiind cea din 2002. Stromboli este tot un stratovulcan compus din rânduri alternative de cenuşă întărită, lavă si roci vulcanice, iar insula cu acela;i nume se extinde pe măsură ce vulcanul continuă să arunce lava.

Ne puteți urmări și pe Google News

La pas, pe un vulcan care erupe mereu

Priveliştea este incredibilă, de vis, cu o atmosferă insulară unică, care nu atrage doar turişti, ci şi numeroase celebrităţi, precum fostul preşedintele italian Giorgio Napolitano şi designerii Dolce şi Gabbana – care deţin câte o vilă de vacanţă pe insulă. Există trei lucruri pe care le poţi face în Stromboli. Unul ar fi plimbările în împrejurimile satului principal, admirând panoramele superbe şi achiziţionarea de suveniruri ce au legătură cu vulcanul, din magazinele de aici. Al doilea, este să faci o excursie cu barca în jurul stâncii vulcanice abrupte Sciara del Fuoco, o formaţiune de lavă neagră din partea de jos a vulcanului, unde se pot vedea exploziile vulcanului Stromboli. Priveliştea este şi mai dramatică la amurg, atunci când emisiile de foc sunt clar vizibile.

Alpinism pe un vulcan incandescent

A treia activitate posibilă, care nu este recomandată celor slabi de înger, este escaladarea vulcanului şi admirarea erupţiilor din apropiere. Alpinismul pe vulcan este permis doar cu un ghid oficial şi există o limită a numărului de persoane cărora le este permisă, zilnic, ascensiunea şi vizita craterului.

SXURSA FOTO: earth.esa.inc

În portul de debarcare Scări şi în sat vei găsi anunţuri referitoare la modul în care poţi rezerva un ghid şi închiria bocanci sau alte echipamente necesare escaladării. Excursia durează aproape cinci ore şi ar trebui să te aventurezi doar dacă eşti bine antrenat.

Cum se ajunge la Stromboli

Din Sicilia, călătoria pe mare durează cam două-trei ore. Se mai poate ajunge aici şi din porturile Reggio Calabria, Napoli sau Palermo. Totuşi, cele mai bune legături le vei găsi în portul Milazzo, în special în lunile de vară, adică din iunie până-n septembrie.

Stromboli, mâncarea strombolienilor

Unii zic că e o pizza rulată, alţii spun că e sandwich. Oricum i-ai spune, Stromboli, inventat cam prin anul 1950, e o gustare extraordinar de bună, care a cucerit oamenii din întreaga lume. Straturi-straturi delicioase de brânzeturi, şuncă afumată, salam uşor picant, învelite într-un aluat crocant şi fierbinte.

Pe Stromboli există în jur de 30 de hoteluri şi pensiuni cu preţuri cuprinse, după cum anunţă site-ul trivago.ro, înre 310 şi 808 lei