INEDIT. 130 de pacienți au recunoscut la DNA că au dat șpagă medicului. MOTIVUL: “Așa se obișnuiește când mergi la doctor!”

INEDIT. 130 de pacienți au recunoscut la DNA că au dat șpagă medicului. MOTIVUL: “Așa se obișnuiește când mergi la doctor!”

130 de pacienți au recunoscut, în fața procurorilor DNA că au dat mită Corinei Ileana Dima, șefa Biroului de Expertiză Medicală Călărași și medic primar expertiză medicală în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Lehliu – Gară. Medicul a fost trimis în judecată luna trecută de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. În același dosar, a fost trimisă în judecată Paula Achim, asistent social în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Lehliu — Gară, pentru luare de mită în formă continuată (56 acte materiale) și complicitate la luare de mită în formă continuată (72 acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 28 octombrie — 18 decembrie 2014, în calitate de șef al Biroului de Expertiză Medicală Călărași și medic primar expertiză medicală în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Lehliu — Gară, Ileana Dima a primit de la 130 de persoane (denunțători în cauză) sume cuprinse între 5 și 200 lei și produse alimentare, totalizând 6.638 lei, cu ocazia derulării procedurilor pentru emiterea și remiterea deciziilor medicale asupra capacității de muncă care intrau în atribuțiunile sale de serviciu. În aceeași perioadă, Paula Achim, în calitate de asistent social la aceeași instituție, a primit de la 56 de persoane sume cuprinse între 5 și 60 lei și produse alimentare în valoare totală de 1.125 lei cu ocazia preluării documentelor medicale ale acestora sau cu ocazia remiterii deciziilor medicale asupra capacității de muncă. De asemenea, Paula Achim este acuzată că a asistat la 72 acte de luare de mită în cazul Ileanei Dima, pe care nu le-a denunțat sau a primit o parte din aceste sume.

 

DNA susține că activitatea derulată în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Lehliu — Gară, de către comisia formată din Ileana Dima și Paula Achim, a constat preponderent în emiterea deciziilor medicale asupra capacității de muncă, document în baza căruia pacienții solicitau acordarea pensiei de invaliditate de către Casa Județeană de Pensii. Deciziile comisiei de expertiză medicală se emiteau atât pentru cazurile noi, cât și pentru cele deja aflate în evidență, pentru care se împlinea termenul de revizuire.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Mita: Bani, ciocolată, cafea, brânză, țigări

Potrivit rechizitoriului DNA, pacienții au arătat în denunțurile și declarațiile lor faptul că, prezentându-se la Cabinetul de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Lehliu - Gară, fie pentru emiterea deciziei asupra capacității de muncă, fie pentru revizuirea deciziei medicale deja obținute, au remis celor două cadre medicale, sume cuprinse între 5 și 200 lei sau alte foloase (ciocolată, cafea, brânză, țigări), drept recompensă pentru modul în care acestea s-au comportat cu ocazia soluționării problemelor pentru care s-au adresat cabinetului pentru a nu fi lăsați să aștepte o perioadă îndelungată întocmirea deciziilor sau pentru că ”așa se obișnuiește când mergi la doctor”. De asemenea, martorii audiați au confiat că nu li s-au pretins banii și foloasele date inculpatelor de către acestea, acțiunile lor fiind rezultatul voinței proprii.

 

Medicul și asistenta au recunoscut

Fiind audiate, Dima și Achim au recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor, “arătând în esență că nu au pretins niciodată bani sau alte foloase de la bolnavii care se prezentau în fața lor, că nu au condiționat efectuarea sarcinilor de serviciu de primirea de bani sau alte foloase, că nu au tratat diferit bolnavii funcție de ”atențiile” acestora și că mare parte din sumele colectate de la pacienți au fost folosite în scopul utilării cabinetului medical cu mobilierul necesar, al achiziționării produselor de birotică și papetărie și al acoperirii cheltuielilor ocazionate de activitatea din cadrul biroului, folosind în interes personal doar o mică parte din obiectul infracțiunii de mită.”

Potrivit rechizitoriului DNA, pe parcursul urmăririi penale, Dima Ileana Corina și Achim Paula au avut o poziție procesuală corectă, “rezultând din aceea că au recunoscut faptele reținute în sarcina lor, au studii superioare și nu posedă antecedente penale.”