Infernul din Ferguson. Obama își trimite emisarul să calmeze spiritele

Infernul din Ferguson. Obama își trimite emisarul să calmeze spiritele

Procurorul-general al SUA merge azi în orășelul din Missouri, devenit epicentru al tensiunilor rasiale din America. Garda Națională, mobilizată pentru prima dată într-un astfel de context în ultimii 22 de ani, nu face față violențelor grave.

Ferguson, o suburbie a orașului american St. Louis, rămâne sub stare de asediu după ce, în noaptea de luni spre marți, s-au înregistrat cele mai grave violențe din 9 august, când un tânăr de culoare a fost ucis de poliție în împrejurări neclare.

Polițiștii, mobilizați în număr mare, alături de contingente ale Gărzii Naționale, au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene după ce asupra lor au fost lansate cocteiluri Molotov. Doi oameni ai legii au fost, de asemenea, răniți de focuri de armă trase din mulțime, a anunțat căpitanul Ron Johnson, șeful poliției locale.

Orașul-front

Ne puteți urmări și pe Google News

Violențele, care au continuat până ieri dimineață, au izbucnit în pofida unui apel la calm lansat cu doar câteva ore înainte de președintele american Barack Obama, care a fost nevoit să își întrerupă vacanța din cauza tulburărilor din Ferguson și a situației din Irak.

Cel puțin 31 de persoane au fost arestate, mulți dintre aceștia fiind cetățeni din alte state americane, atrași de mediatizarea excesivă a violențelor din Ferguson. Imaginile prezentate de presa americană arătau polițiști implicați în lupte corp la corp cu manifestanții, în timp ce nori de gaze se ridicau de pe străzile din centrul orășelului. Autoritățile au evacuat toți fotoreporterii din zonă după ce au adus vehicule blindate pentru a ține situația sub control.

Anchetă revizuită

Este pentru prima dată din 1992, când au avut loc violențe rasiale de la Los Angeles, când Garda Națională este mobilizată în astfel de situații. Protestele au devenit și mai virulente după ce autopsia a arătat că tânărul Michael Brown a fost împușcat de șase ori, două gloanțe lovindu-l în cap.

Deși poliția susține că Brown participase la un jaf cu puțin timp înainte de a fi împușcat, el nu era înarmat în momentul în care poliția l-a interpelat pe stradă. Polițistul care a tras este acum suspendat, dar familia victimei cere arestarea sa. În încercarea de a liniști spiritele, președintele Barack Obama, primul președinte de culoare din istoria țării, l-a trimis pe procurorul-general al SUA la Ferguson pentru a reevalua ancheta derulată până acum în acest caz. În acest caz sensibil care a căpătat o dimensiune națională, însuși secretarul- general ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la reținere din partea autorităților americane și la respectarea drepturilor manifestanților.