Inflaţia nu se lasă: Va depăşi 1% în 2016!

Inflaţia nu se lasă: Va depăşi 1% în 2016!

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la minus 0,7%.

Pentru 2016, prognoza a fost revizuită în creştere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%, a anunţat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei, informează Agerpres. 

În raportul publicat în luna august, BNR estima pentru finalul acestui an o inflaţie de minus 0,3%, iar pentru 2016 de 0,7%. 

Guvernatorul BNR a menţionat că intrarea inflaţiei în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an. "Fără reducerea TVA, nu se intra în teritoriu negativ în mod categoric. Avem şi un intervalul mare de incertitudine care ne creează dificultăţi în a lua deciziile cele mai corecte pentru viitor, atât pe plan intern şi multe pe plan extern", a mai spus Isărescu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Raportului, în cazul în care nu s-ar fi redus TVA la alimente, inflaţia ar fi fost de 2,1% în 2015 şi de 2,7% la finalul anului 2016.