Informații secrete, scurse din DNA, pentru obținerea unei „prostioare”

Informații secrete, scurse din DNA, pentru obținerea unei „prostioare”

Secretara edilului din Pitești, Carmen Lis, a recunoscut în fața procurorilor că primea informații de la tatăl unui polițist de la DNA. Sursa ei era membru al organizației locale a PSD. Cei trei sunt judecați pentru favorizarea infractorului, în dosarul de corupție al primarului Tudor Pendiuc.

Doru-Alexandru Petriea, ofițer judiciar la DNA Argeș, și tatăl său, Mihai Petriea, au fost trimiși în judecată săptămâna trecută pentru favorizarea infractorului, în dosarul primarului din Pitești, Tudor Pendiuc (PSD). Acuzația principală: polițistul i-a dat tatălui său informații din anchetă și i-a spus că urmau să se facă percheziții la domiciliul lui Pendiuc.

Lanțul „surselor”

La rândul său, Mihai Petriea a avertizat-o pe Elena- Carmen Lis, secretara lui Pendiuc, care l-a pus în gardă pe primar. Avertizarea a avut loc în seara de 5 noiembrie 2014, imediat după ce Tribunalul București a emis mandatul de percheziție, iar descinderea a avut loc pe 6 noiembrie. Ancheta procurorilor a dezvăluit că Mihai Petriea era membru al PSD în cadrul Organizației Municipiului Pitești, deci coleg cu Pendiuc și că era implicat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit anchetei, Mihai Petriea intervenea pe lângă secretara primarului să-i ajute o cunoștință să fie repartizată la o secție de votare în orașul Pitești, în contextul alegerilor prezidențiale. O „prostioară”, de fapt. Primul tur al alegerilor a fost pe 2 noiembrie 2014, iar al doilea - pe 16 noiembrie 2014.

A recunoscut la DNA

Veriga dintre tatăl polițistului și primar, secretara Carmen Lis, a recunoscut totul la DNA, că Mihai Petriea i-a dat informațiile. Cei doi, Alexandru și Mihai Petriea, au negat acuzațiile.

Cronologia unei percheziții anunțate

Procurorii DNA au refăcut pas cu pas cum informațiile din DNA s-au scurs către primar

3 noiembrie. Alexandru Petriea este delegat să facă acte în dosarul lui Pendiuc. Tatăl său se întâlnește cu Carmen Lis, potrivit DNA. Mihai Petriea i-ar fi spus că se pregătesc percheziții, dar fără să-i comunice data.

4 noiembrie. Alexandru Petriea se duce la tatăl său, locuiau separat, la Ștefănești (Argeș). Mihai Petriea se întâlnește, din nou, cu Carmen Lis, potrivit DNA.

5 noiembrie. Alexandru Petriea a efectuat o serie de activități premergătoare realizării percheziției (identificarea domiciliului, stabilirea documentelor și a mijloacelor de probă ce urmau a fi ridicate). Are o discuție telefonică cu tatăl său. Imediat după aceea. Mihai Petriea încearcă să o contacteze telefonic de mai multe ori pe Carmen Lis, iar în final îi trimite un SMS: „Cred că MÂINE (scris cu majuscule - n.r.) nu ne putem vedea”. În timpul serii, Mihai Petriea s-a întâlnit cu secretara edilului. Carmen Lis l-a avertizat pe Pendiuc, care a exclamat: „Mă duc... Dacă or veni, să mă găsească bărbierit”.

6 noiembrie. Procurorii DNA pe r cheziționează domiciliul lui Pendiuc.

Voiau funcții și servicii

De-a lungul timpului, mai mulți angajați din parchete, poliție sau servicii secrete au schimbat tabăra și au anunțat infractorii că sunt monitorizați sau interceptați. Unii au fost prinși, alții - nu. Este celebru cazul liderului PNL Ioan Oltean, care a fost avertizat că urmează să se facă percheziții. Cârtița nu a fost descoperită niciodată.

Dan Emil Manolachi, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, a fost condamnat, în octombrie 2014, la 6 ani și opt luni de închisoare, după ce a divulgat informații privind o anchetă în care erau implicați mai mulți comisari din Garda Financiară. El mai este trimis în judecată într-un alt dosar, alături de fostul secretar de stat, Răducu Valentin Preda (foto), în care ar fi jucat rolul de „cârtiță” pentru lideri PSD, beneficiarul final fiind Liviu Dragnea. În schimbul serviciilor, Manolachi obținea o funcție de conducere în IPJ Constanța.

FOTO: Răducu Valentin Preda

Valentin Tătar, fost comisar-șef în cadrul DNA Cluj, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu supendare după ce a fost prins că a oferit mai multe informații unor politicieni din Cluj, printre care și președintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu (foto) (PNL).

FOTO: Horea Uiorenu

Mitică Iliescu (foto), fostul general SPP, avea și el o cârtiță la DNA, care i-a oferit informații despre Viorel Hrebenciuc. „Nu știu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului, era un tabel cu persoane, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit și alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat”, îl avertiza Iliescu pe Hrebenciuc.

FOTO: Mitică Iliescu