inisterul Justiției a lansat portalul legislativ N-LEX, care asigură tuturor cetăţenilor accesul gratuit la legislaţia României de după 1989

inisterul Justiției a lansat portalul legislativ N-LEX,  care asigură tuturor cetăţenilor accesul gratuit la legislaţia României de după 1989

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a lansat miercuri, la Sighişoara portalul legislativ N-LEX, finanţat din fonduri europene, care asigură tuturor cetăţenilor accesul gratuit la legislaţia României de după 1989.

'Lansăm astăzi, de la Sighişoara, din mijlocul ţării, un proiect început nu cu mult timp în urmă de Ministerul Justiţiei, un proiect finanţat din fonduri europene, şi anume accesul gratuit al cetăţenilor României la baza legislativă de după 1989. Noi cerem oamenilor să cunoască legea, dar în acelaşi timp le pretindem să plătească pentru cunoaşterea legii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, fiecare român trebuie să aibă un acces gratuit la tot ce înseamnă legislaţie actualizată. Va fi posibil de astăzi pe site-ul Ministerului Justiţiei, fiecare cetăţean va găsi orice act legislativ emis după 1989, într-un format prietenesc, care să-i permită să găsească tot ce îşi doreşte. O să fie o perioadă de două săptămâni în care probabil o să primim propuneri din toată ţara şi o să putem face mici adăugări la acest proiect astfel încât să fie cu adevărat funcţional iar noi să ne atingem scopul', a arătat Robert Cazanciuc, la Judecătoria Sighişoara.

Potrivit ministrului, acest portal N-LEX face parte dintr-un angajament al Românei de a deschide legislaţia gratuit către toţi cetăţenii. De altfel, toate statele din Uniunea Europeană vor avea un portal de tip N-LEX la care şi România va fi conectată.

'Asta nu înseamnă că va fi o traducere automată a întregii legislaţii europene, dar prin intermediul acestui portal de pe site-ul Ministerului Justiţiei cetăţenii vor avea acces şi la legislaţia din statele membre ale UE (...) Portalul cuprinde tot ce înseamnă legislaţie după 1989, va fi actualizat zilnic, în aşa fel încât să fie un instrument cu adevărat viu şi nu doar un instrument de istoric. S-a lucrat la el peste un an, proiectul a costat undeva la peste 4 milioane de euro şi a presupus achiziţia unor baze de date cât şi a unor echipamente şi un contract în continuare în aşa fel încât să poată fi actualizat zilnic', precizat Robert Cazanciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Justiţiei a arătat că protalul N-LEX va fi şi o formă de prevenire, întrucât este foarte simplu să sancţionezi pe cineva dacă nu cunoaşte o lege.

'Dar nu acesta este rolul primordial al Justiţiei, de a sancţiona pe cineva ci de a echilibra relaţia socială. Dacă o să putem să prevenim anumite lucruri, acest instrument poate să contribuie la prevenţie (...) Legea este prezumat a fi cunoscută, foarte complicat să faci acest lucru, mai ales după 89, când tumultul vieţii noastre de zi cu zi a adus şi un tumult la nivelul actelor normative. Este o efervescenţă foarte mare din partea societăţii de a propune diverse soluţii, e o efervescenţă de modificări, fiecare vrea să aducă modificări. Noi, la minister, încercăm să avizăm, să promovăm doar acele modificări care au legătură cu viaţa reală, care pot fi cu adevărat puse în practică şi nu încurca', a precizat Cazanciuc.