Iniţiativă: Renii lui Moş Crăciun vor luci pentru a nu fi accidentaţi de maşini!

Iniţiativă: Renii lui Moş Crăciun vor luci pentru a nu fi accidentaţi de maşini!

Crescătorii de reni din Laponia finlandeză, regiune în care se spune că ar trăi Moş Crăciun, testează un mijloc de a face ca renii să lucească în cursul nopţii pentru a nu fi striviţi de maşini.

Asociaţia crescătorilor a informat AFP că a stropit 20 de animale cu o substanţă reflectorizantă pentru ca şoferii să le poată vedea mai bine în întuneric. Sunt testate două lichide pentru vaporizat: unul care rezistă pe lemn, altul destinat blănurilor, utilizabil pe umiditate. Dacă testele vor fi pozitive, şoferii vor începe să vadă numeroşi reni sclipind în urma campaniei de cosmetizare care va începe în toamnă.

Suficient de util

'Sperăm ca experimentul să fie suficient de util pentru a putea folosi această substanţă în toată regiunea şi pe toţi renii, atât cei tineri, cât şi cei bătrâni', a explicat preşedinta asociaţiei, Anne Ollila. Potrivit lui Anne, între 3.000 şi 5.000 de accidente au loc anual, mai periculoase pentru reni decât pentru şoferi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Renii parcurg distanţe mari în întunericul nopţii polare pentru a găsi mâncare, fără a se sinchisi în mod special de circulația automobilelor, care s-a intensificat odată cu turismul. Laponia finlandeză atrage zeci de mii de vizitatori străini iarna, veniţi să descopere satul lui Moş Crăciun de la Rovaniemi, cel mai mare oraş din regiune.