Inspectorii lui Ponta nu-l verifică pe Iohannis, ci retrocedările din Sibiu făcute între 2005-1012. Un sibian a obținut 20 de milioane de euro

Inspectorii lui Ponta nu-l verifică pe Iohannis, ci retrocedările din Sibiu făcute între 2005-1012. Un sibian a obținut 20 de milioane de euro

Corpul de Control al Guvernului a dat publicităţii un comunicat cu lămuriri suplimentare, în care se arată sunt vizate retrocedări care au avut loc nu doar în Sibiu, instituţia controlată fiind ANRP şi nu municipalitatea sibiană.

Inspectorii lui Ponta au suspiciuni legate de unele dosare prin care fie au fost retrocedate proprietăţi în natură, fie foştii proprietari sau cei care au cumpărat drepturile litigioase au fost despăgubiţi financiar. Unele dosare ar fi fost întocmite eronat sau sumele acordate de Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au fost prea mari, afirmă România TV.

Ulterior, Corpul de Control al Guvernului a dat publicităţii un comunicat cu lămuriri suplimentare, în care se arată sunt vizate retrocedări care au avut loc nu doar în Sibiu, instituţia controlată fiind ANRP şi nu municipalitatea sibiană. "Corpul de Control al primului-ministru desfășoară, începând cu data de 03.11.2014, o acțiune de control la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P). La baza actiunii de control au stat informații transmise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților care se referă la activitatea proprie a acestei entități cu privire la acordarea unor despăgubiri ca măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu", se arată în comunicat.

'Sună într-un fel Sibiu când primarul din Sibiu e contracandidatul primului-ministru. ANRP, în acest moment, e un grăunte pe lângă nevoia de control din România în materie de retrocedări. Oamenii de la Sibiu, unii au spus că 'de ce s-a dat centrul oraşului nostru'? Nu l-a dat nici Guvernul Năstase, nici Guvernul Ponta, e dat din 2005 până în 2012 pe legea cu 'restitutio in integrum'. La Sibiu şi în alte părţi se fac verificări, nu pe imobile, ci altceva. Noi vorbim de dosare, prin care s-au făcut bani fără drept. La ANRP, dosarele au venit ori cu dispoziţia primarului, ori cu dispoziţia Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Titlurile de despăgubire s-au dat în 2010, nimeni nu îl verifică pe dl. Iohannis, este verificat ANRP şi banii care s-au dat în 2010, când verifici dosare din 2010 constaţi de ce s-au făcut, cine a propus aici', a explicat Băeşu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele ANRP a spus că instituţia sa a atras de mai multe ori atenţia că s-au acordat despăgubiri de milioane de euro unor persoane care nu aveau dreptul să le încaseze.

'La Sibiu e vorba de un cesionar, care are 20 de milioane de euro făcute, două sau trei dosare de la Sibiu, un dosar de la Bucureşti. Şi se uită lumea - din ce a făcut ăla 20 de milioane de euro. Şi când te uiţi în dosar, s-ar putea să constaţi că e un dosar pe care tu, la ANRP, i-ai spus să îşi ia dosarul înapoi la Primărie că nu e bun şi a venit dosarul că e bun, l-a aprobat Crenguţa Dumitrean (fostul preşedinte ANRP în perioada anului 2010 - n.r.), deşi un consilier a spus că nu e bun. Şi nu e normal să verificăm lucrurile astea?', a declarat preşedintele ANRP