Inspectorii școlari de la Arad prinși cu șpagă la Bac, trimiși în judecată

Inspectorii școlari de la Arad prinși cu șpagă la Bac, trimiși în judecată

Inspectorul școlar general adjunct și profesoarele din Arad care au fost prinși în luna iunie că încasau șpagă de la absolvenții de liceu, în schimbul promovării examenului de Bacalaureat, au fost trimiși, joi, în judecată. Ei încasau câte 300 de euro de la fiecare elev pentru a le garanta nota 6 la examen, iar pentru fiecare punct în plus, luau încă 50 de euro.

Procurorii arădeni au finalizat rechizitoriul şi i-au trimis în judecată pe Mihai Spânu şi pe Lavinia Biţ, acuzaţi de trafic de influenţă. Fostul inspector şcolar Simona Crâsnic este cercetată într-un dosar separat, după ce procurorii au disjuns cauza.

Inspectorul general școlar adjunct Mihai Spânu este acuzat de trafic de influenţă în 23 de cazuri. Lavinia Biţ, profesor de limba română la Liceul Tehnologic Arad este acuzată în opt cazuri.

În urma perchezițiilor realizate la finele lunii iunie, anchetatorii au găsit la Spânu banii, aproape 10.000 de euro, și listele pe care erau trecute numele elevilor care urmau să fie ajutați, iar Crâsnic a fost prinsă în baie cu mai multe bilețele pe care erau trecute nume de elevi, în timp ce încerca să le distrugă. Ancheta a pornit de la mai mulți liceeni care și-au denunțat colegii despre care au aflat că și-au aranjat contra cost notele. Pentru nota 6 la o materie, părinții plăteau 300 de euro, iar pentru fiecare punct în plus, încă 50 de euro. În final, dacă elevul urma să ia note maxime, familia avea o cheltuială de 1.500 de euro la cele trei probe scrise. Elevii care au dat șpagă urmau să pună semne pe lucările lor, folosind pixuri speciale, cu corrector atașat,a celeași cu care, profesorii corectori urmau să remedieze eventualele greșeli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit anchetatorilor, la matematică, pe pagina a treia din lucrare, elevii urmau să scrie, ca din greșeală, o formulă ce nu avea legătură cu subiectul, ce avea să fie ștearsă ulterior de corector, iar la istorie, trebuiau să menționeze „bătălia de la Rovine”, ca apoi să o taie, ca și când ar fi fost o eroare, susțin anchetatorii.

În fața anchetatorilor, Spânu şi-a recunoscut faptele, pentru a beneficia de reducerea pedepsei cu o treime. El va fi judecat în stare de arrest la domiciliu, în timp ce Crâsnic şi Biţ sunt cercetate în stare de libertate. Surse din cadrul anchetei susțin că în același dosar vor mai fi cercetate aproximativ 100 de persoane, de la profesori intermediari ai mitei, la părinţi ai unor candidaţi care au plătit pentru promovarea examenului de bacalaureat.