Instituțiile statului reacționează: Românii iau la bani mărunți investigația Sky News despre traficul de arme

Instituțiile statului reacționează: Românii iau la bani mărunți investigația Sky News despre traficul de arme

Jurnaliștii britanici susțin că românii le-au oferit spre cumpărare armament de război și că traficanții n-au reacționat când au fost filmați. Pentru procurori, însă, e greu de crezut

România a fost luată din nou la ochi de către jurnaliștii britanici, care susțin că țara noastră este coruptă, iar aici se pot cumpăra arme de război, și anume Ak47, dacă știi unde să le cauți.

Într-o investigație jurnalistică Sky News, filmată de reporterii britanici, doi traficanți de arme, români după informațiile date de jurnaliștii Sky News, prezintă armele de foc, obținute din Ucraina, pe care le pot vinde oricui oferă un preț bun. Inclusiv teroriștilor, susțin englezii.

În atenția CNA-ului

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile aduse României sunt foarte serioase, iar Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a solicitat forului audiovizual să activeze mecanismul de colaborare instituțională la nivelul organismelor europene de reglementare, similare CNA-ului din România, în legătură cu materialele difuzate de postul britanic de televiziune Sky- News.

CNA va sesiza OFCOM, instituția similară din Marea Britanie, pentru a solicita partenerilor englezi să verifice dacă actul jurnalistic a respectat principiile informării corecte, a imparțialității și a difuzării punctelor de vedere ale tuturor părților implicate.

„Astfel de situații nu pot fi tratate cu indulgență, cu atât mai mult dacă se dovedesc a fi false”, spune Valentin Jucan. „Este o obligație a Consiliului să reacționeze, având în vedere că astfel de subiecte nu mai sunt de cancan, în genul imaginilor pe care, din păcate, de multe ori posturile britanice le-au difuzat în legătură cu România. Este o acuzație extrem de gravă, care nu doar că denaturează imaginea României, ci o afectează grav, dat fiind că trăim o perioadă în care umbra terorismului a intrat pe continental european”, spune Jucan.

„Nu vrem să ajungem în situația în care un astfel de reportaj este folosit, ulterior, împotriva României, dacă, Doamne ferește, se va întâmpla vreun atac terorist. Mecanismele funcționează, iar Consiliul trebuie să sesizeze colegii din Marea Britanie și să le ceară să analizeze reportajul. Vrem să vedem dacă au fost respectate toate obligațiile similare cu cele din România în ceea ce privește informare corectă, imparțialitate și dacă s-a solicitat un punct de vedere de la părțile implicate. Nu se poate să trecem peste o astfel de acuzație fără o reacție”, a mai adăugat membrul CNA.

Imaginile sunt false?

Contactați de EVZ, jurnaliștii Sky News au evitat să dea un răspuns, spunând că vor reveni cu un email. Cei mai mulți dintre cei care au urmărit videoclipul spun însă că imaginile sunt false. Ca argument, ei spun că armele ar putea fi pentru vânătoare, dar și că traficanții periculoși nu s-ar lăsa filmați, indiferent de situație.

Sub lupa DIICOT

Reportajul a aprins spiritele în DIICOT și SRI, care au infirmat imaginile și au spus că armele respective ar putea fi de vânătoare și că nu este posibil ca unii traficanți de arme, foarte periculoși, să se lase filmați astfel. Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, spune că „este de invidiat norocul unor jurnaliști care filmează efectiv cu camera în fața a trei traficanți mascați” și că nu exclude „nicio variantă de discreditare”. Horodniceanu a declarat că procurorii verifică informațiile apărute în media cu privire la traficanții de arme din România, precizând însă că există „multe necunoscute și nepotriviri”.