Insule de vânzare în România. Vezi cât costă pe timp de criză

Insule de vânzare în România. Vezi cât costă pe timp de criză

Oraşul Năvodari, din judeţul Constanţa, a scos la vânzare o insulă situată în mijlocul lacului de agrement Taşaul.

Insula se numeşte Ada. Are un sol calcaros şi o suprafaţă deasupra luciului de apă de circa 3 hectare. Consiliul Local Năvodari face demersuri, în prezent, pentru aprobarea unui PUZ care să permită construcţiile cu destinaţie de locuinţă pe insulă şi acostarea navelor de mici dimensiuni. Preţul de vânzare este în jur de 900.000 de euro, fără TVA. Niciun primar al Năvodarilor nu mai încercase anterior comercializarea fâşiei de calcar. Situată chiar în mijlocul lacului Taşaul, la ieşirea dinspre satul Sibioara a oraşului Năvodari, insula Ada are un sol calcaros, iar Consiliul Local Năvodari face demersuri, în prezent, pentru aprobarea unui PUZ care să permită construcţiile cu destinaţie de locuinţă pe insulă şi acostarea navelor de mici dimensiuni. Conform declaraţiilor lui Adrian Constantin, de la Serviciul Achiziţii Publice al Primăriei, preţul propus de Consiliul Local ar fi de 30,62 de euro metru pătrat , fără TVA, primăria urmând să se ocupe de utilităţi. "Dacă dădeam insula asta pe degeaba, şi tot am fi scos până azi 2 milioane de euro din taxe şi impozite colectate aici. În plus, pe Ada e linişte, aici poţi ieşi cu nava spre Canal, spre Mare. Să ieşim odată din prostia ancestrală, insula asta e în domeniul privat al oraşului şi vreau să construiesc pe ea, nu vreau piedici în acest proiect. O să-mi iau şi eu un teren acolo", a declarat, pentru "Evenimentul Zilei", edilul-şef de la Năvodari, Nicolae Matei.

Referitor la cealaltă insulă nelocuită care se află pe Taşaul, numită La Ostrov, Matei spune că nu are niciun plan cu ea: "E din şisturi şi, deocamdată, nu-mi dau voie ăştia, cum le zice, arheologii, ca să construiesc acolo. Rămâne deocamdată pentru distracţie această insulă". Ambele insule sunt aproape plate, optime construcţiilor, cu altitudini maxime de 12,8 metri, respectiv 4,6 metri. Scoaterea la vânzare a insulei este un semn că administraţia locală are nevoie disperată de bani după ce, anterior, primarul PSD Nicolae Matei umpluse oraşul cu pomi kitsch, din material plastic. "Din punctul nostru de vedere, lacul Taşaul este domeniu public al statului, fiind administrat de Administraţia Naţională Apele Române. De aceea, această vânzare nu poate avea loc fără acordul nostru", ne-a declarat Marcela Cucu, şef Exploatare la Administraţia Bazinală Dobrogea-Litoral.

Personalul primăriei este, însă, optimist: "Până la licitare, aşteptăm să se înscrie oameni bogaţi pentru cumpărarea insulei", ne-a mai declarat Adrian Constantin, şeful Serviciului Achiziţii Publice al Primăriei Năvodari.

Ne puteți urmări și pe Google News