Întâlnire teatrală de gradul III la Alexandria

Întâlnire teatrală de gradul III la Alexandria

10 trupe de teatru din licee participă alături de nume grele ale scenei românești la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Ideo Ideis. Președinte de onoare este Marcel Iureș.

Până luni, 25 august, locuitorii din Alexandria, Teleorman, sunt martorii unui eveniment care schimbă, ca prin farmec fața orașului. 10 de trupe de teatru ale liceenilor din toată țara au ocupat sălile de spectacol, cafenelele, restaurantele și chiar trotuarele transformând micuțul oraș de provincie într-o veritabilă capitală teatrală. Alături de piesele jucate de liceenii care speră să devină într-o bună zi actori, la Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis au loc și spectacole și ateliere de dramaturgie susținute de nume grele ale scenei românești: Marcel Iureș, care este și președintele de onoare al festivalului, Florin Piersic și George Mihăiță.

Agenda din acest an include, printre altele, 14 spectacole de teatru, 10 spectacole de teatru tânăr, 3 masterclassuri, 5 filme, 9 ateliere, 4 spectacole pentru copii.

30 de bilete vândute în trei minute

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandru Ion, directorul festivalului, descrie atmosfera ca pe una de sărbătoare și spune că spectacolele actorilor profesioniști se bucură de un enorm succes la Alexandria, publicul afișând un entuziasm molipistor. Festivalul a reușit performanța de a vinde 30 de bilete în doar trei minute.

La spectacolul în care joacă actorul Marcel Iureș, în ultima zi a festivalului, biletele s-au epuizat în doar câteva ore. Iureș este, de altfel, președintele de onoare al evenimentului chiar de la prima sa ediție. La fiecare spectacol, celebrul actor ridică sala în picioare, mărturisește directorul festivalului: „Aplauzele pe care le primește transmit o emoție incredibilă. Este o bucurie atât pentru noi, cât şi pentru domnul Iureş când urcă pe scena de la Alexandria. În câteva ore, s-au vândut toate biletele la spectacolul dumnealui care va fi în ultima zi a festivalului“.

Aflat pentru a treia oară la acest eveniment, Andrei Gheorghe, regizorul trupei AS a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, mărturisește că, în fiecare an, este o atmosferă de vis: „Teatrul este peste tot în oraş, de la sălile de cultură până la restaurantul unde mâncăm“. Regizorul adaugă că emoția festivalului este transmisă și elevilor lui, tineri pasionați în domeniu: „Elevii mei sunt uniți, se bucură de teatru și sunt nerăbdători să își pună în scenă piesa la care am muncit foarte mult“. Dacă anii trecuți, tinerii intrau în competiţie pentru a obţine diverse premii, anul acesta s-a renunțat la idee. „Este mult mai ok fără premii deoarece elevii intră mai uşor în atmosfera de teatru, trebuie să privească festivalul ca pe o experienţă, nu ca pe o competiţie”, consideră regizorul Andrei Gheorghe.

Spectacole la Casa de Cultură

Joi și vineri, 21 și 22 august, de la orele 20.30, două spectacole de la Godot Cafe Teatru: „Bullets over Lipscani” și „Cremă de zahăr ars”.

Sâmbătă, 23 august, de la orele 19:30, spectacolul independent „Freak Show”, one-man-show cu Florin Piersic Jr.

Duminică, 24 august, de la orele 19:30, spectacolul „Artă” cu Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim în distribuție.

Luni, 25 august, de la orele 19:30, adaptarea lui Cătălin Ștefănescu după romanul Moromeții: „Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?” cu Marcel Iureș și George Mihăiță, în regia lui Alexandru Dabija.