Întâlniri secrete între americani şi europeni, după scandalul de la Casa Albă

Întâlniri secrete între americani şi europeni, după scandalul de la Casa Albă

Înalţi responsabili europeni şi americani au avut întrevederi calificate drept "constructive" miercuri despre "ameninţările serioase şi schimbările" în securitatea companiilor aeriene, în timp ce Washingtonul intenţionează să interzică prezenţa laptopurilor la bordul avioanelor care zboară dinspre Europa spre SUA.

"Cele două părţi au făcut schimb de informaţii despre ameninţările serioase şi schimbătoare la adresa securităţii aeriene, precum şi abordările pentru a face faţă unor astfel de ameninţări", au detaliat aceşti responsabili într-un comunicat.

Părţile au evocat "normele existente şi capacităţile de detectare ale aviaţiei", precum şi ameliorările în materie de securitate privind "dispozitivele mari electronice din bagajele înregistrate".

Comisarul european al afacerilor interne, Dimitris Avramopoulos şi Violeta Bulc, însărcinată cu Transporturile în UE, au luat parte la aceste discuţii de patru ore, calificate de responsabili americani drept "constructive" cu o delegaţie americană condusă de adjunctul şefului Departamentului al securităţii interne din SUA (DHS), Elaine Duke.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două părţi au afirmat că vor avea şi alte discuţii săptămâna viitoare la Washington cu privire la această posibilă interdicţie.

DHS a suscitat nelinişti săptămâna trecută, anunţând o posibilă interzicere a prezenţei laptopurilor, tabletelor şi altor dispozitive electronice mai mari decât un telefon mobil pe zborurile provenind din Europa.

În martie, autorităţile americane interziseseră pasagerilor provenind din zece aeroporturi din opt ţări arabe şi din Turcia să transporte în cabină astfel de echipamente.

O interdicţie americană asupra laptopurilor ar pute provoca dezordine în aeroporturile europene, cu cele peste 3.250 de zboruri prevăzute săptămânal în această vară între ţările UE şi SUA, potrivit cifrelor industriei aeriene.

Donald Trump le-ar fi divulgat oficialilor ruşi, în cadrul unei controversatei întâlniri din Biroul Oval derulate la o zi după destituirea directorului FBI, informaţii cu grad ridicat de clasificare care indicau chiar faptul că Statul Islamic se pregăteşte să monteze dispozitive explozive în interiorul bateriilor de laptop. Situaţie care ar spori proababilitatea ca teroriştii să treacă nestingheriţi de filtrele de securitate şi să ajungă la bordul avioanelor. Totuşi, potrivit usatoday.com. care citează un specialist în drept, dezvăluirea de către preşedintele SUA a unor astfel de secrete nu reprezită neapărat o încălcare a legii, dar un astfel de gest va genera probabil neîncredere şi prudenţă în rândul partenerilor SUA şi a serviciilor secrete americane