Interviu exclusiv cu Emil Boc: „Elena Udrea este candidatul PDL la aceste alegeri. În Iohannis nu au încredere totală nici cei din PNL”

Interviu exclusiv cu Emil Boc: „Elena Udrea este candidatul PDL la aceste alegeri. În Iohannis nu au încredere totală nici cei din PNL”

Într-un interviu acordat EvZ, primarul Clujului, Emil Boc, a explicat că o susține pe Elena Udrea la alegerile prezidențiale pentru că este un politician tenace și muncitor, iar pe vremea când conducea ministerul Dezvoltării a avut cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene. Fostul premier a mai spus că în prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu au încredere totală nici colegii săi din PNL.

Acum se ştiu toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale. Cum îi vedeți pe cei care s-au înscris în această competiţie electorală?

Alegerile acestea par interesante din perspectiva numărului foarte mare de candidaţi înscrişi în această competiţie. Aparent, românii au de unde alege. Din păcate însă, numărul nu compensează calitatea. Cu excepţia Elenei Udrea, nu există niciun candidat care ar putea să mă convingă să-i acord votul. Fie pentru că sunt necunoscute totale, care nu pot fi rezolvate până la sfârşitul campanie, fie pentru că avem de-a face cu politicieni care au avut suficient timp să-şi dovedească lipsa de soluţii şi viziune.

Faceţi parte din PDL, aţi condus acest partid, dar cu toate acestea nu îl susţineţi pe Klaus Iohannis, ci pe Elena Udrea. De ce?

Ne puteți urmări și pe Google News

În primul rând, vreau să vă spun că eu cunosc foarte bine partidul şi credeţi-mă că sunt mulţi colegi de-ai mei care, de asemenea, o vor susţine pe Elena Udrea la alegerile prezidenţiale. Îmi este greu să înţeleg cum se poate gândi cineva că după ce ani de zile PNL şi PDL s-au aflat la cuţite, acum PDL trebuie nu doar să dea mâna cu liberalii, dar şi să renunţe la un candidat propriu pentru Klaus Iohannis. În teritoriu, rănile războiului politic dintre cele două partide nu s-au cicatrizat. Pot să vă spun că sunt foarte mulţi colegi de partid care nu văd cu ochi buni această unire în cuget şi simţiri cu PNL.

După înființarea PMP la începutul anului, mai este privită Elena Udrea ca apropiată de PDL?

Este şi va fi întotdeauna bine văzută în partid pentru că reprezintă „spiritul PDL" şi a fost alături de colegii de partid şi la bine, dar mai ales la greu. PDL-iştii nu-i uită pe acei lideri care au fost cu ei şi alături de ei.

De asemenea, Elena Udrea a stat alături de preşedinte şi alături de partid în cele mai grele momente. Mă refer la suspendarea lui Traian Băsescu din 2007, la alegerile locale şi parlamentare din 2008, europarlamentare şi prezidenţiale din 2009, la momentul teribil de dificil al asumării măsurilor de austeritate, la consecinţele politice ale acestei decizii care au fost foarte aproape de a fi devastatoare pentru PDL. Cred că mulţi colegi îşi vor anunţa susţinerea pentru Elena Udrea în următoarea perioadă pentru că se asociază cu ea şi cu trecutul nostru comun.

Dacă există un candidat al PDL la aceste alegeri, cu siguranţă acela este Elena Udrea.

Cum v-a convins Elena Udrea să o susțineți pentru poziţia de şef al statului?

O cunosc pe Elena Udrea de ani de zile. De la partid, de prin campanie, de pe la şedinţele de guvern şi am trecut împreună prin foarte multe momente fericite, dar şi prin multe clipe dificile. Este un om politic deosebit de tenace şi de muncitor. Eu vorbesc de date concrete. Pe vremea când conducea ministerul Dezvoltării a avut cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene, străbătea ţara în lung şi-n lat pentru proiectele pe care le aproba şi finanţa şi mulţi dintre aleşii locali actuali ai PDL. Aceştia o susţin acum pentru că şi ea, la rândul său, i-a ajutat dacă aveau idei bune. A condus unul dintre cele mai mari şi mai grele ministere, este călită în cele mai dure lupte politice şi nu am niciun dubiu că este cel mai potrivit om pentru a continua proiectele de reformă şi de modernizare a statului demarate de Preşedintele Traian Băsescu împreună cu guvernul PDL.

De ce nu aţi candidat dumneavoastră?

Mi-am luat un angajament în faţa clujenilor şi am de gând să îl respect. Când am renunţat în 2012 la funcţia de Prim-ministru şi am decis să candidez la funcţia de primar din Cluj-Napoca, mi-am promis că voi duce la capăt acest mandat. În plus, cred că Elena Udrea este un candidat foarte bun şi ţara va fi pe mâini bune în următorii ani.

Cele două partide, PDL şi PNL s-au unit pentru un proiect: candidat comun la prezidenţiale. Nu le-a ieşit, avem mai mulţi candidaţi pe dreapta...

Normal că nu le-a mers. Faptul că, până la urmă, avem mai mulţi candidaţi de dreapta demonstrează tocmai neîncrederea pe care oameni din cele două partide o au în Klaus Iohannis. PDL, partid pe care l-am condus ani de zile, este mult mai bine organizat decât PNL. Organizaţiile PDL sunt mai puternice şi mai bine structurate decât cele ale liberalilor. PDL este un partid care merită să aibă propriul său candidat la prezidenţiale şi ar fi fost capabil să îl propulseze pe acesta la Cotroceni. Am tot văzut prin presă că sunt foarte mulţi cei care compară situaţia de acum cu cea din 2004, când Traian Băsescu şi echipa sa, din care, cu mândrie spun, făceam şi eu parte, l-au îngenuncheat pe Adrian Năstase şi pe sistemul său. Din păcate pentru el, Klaus Iohannis nu este Traian Băsescu. Românii ştiu prea puţin cine este Klaus Iohannis, darămite acesta să fie în stare să-i convingă pe români să iasă din casă şi să meargă la vot .

Observ că sunteţi critic la adresa lui Klaus Iohannis, totuşi  este considerat drept un primar foarte bun al Sibiului.

Nu vreau să îi contest meritele administrative domnului Iohannis. Dar dacă eşti un bun primar nu înseamnă că vei fi un bun preşedinte de ţară. Dacă acesta a fost argumentul şi PDL voia să susţină un primar cu rezultate, putea la fel de bine să meargă în campanie cu unul dintre primarii noştri care sunt şi mai performanţii decât Klaus Iohannis. De pildă, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, George Scripcaru, primarul Braşovului, sau Mircea Hava de la Alba Iulia, ca să vă dau doar câteva exemple.

În plus, Klaus Iohannis a reuşit să facă lucruri bune cu fonduri uriaşe de la Guvern. Aş vrea să văd cum se descurcă dacă ar avea resursele financiare reduse pe care le au primarii PDL în timpul guvernării Ponta, la care a fost părtaş doi ani de zile.

Credeţi în proiectul fuziunii PNL PDL? Nu ați privit cu ochi buni renunțarea la numele PDL...

Ideea unei alianţe între formaţiunile de centru-dreapta mi-a părut a fi foarte bună. Ideea unei fuziuni prin absorbţie a PDL în PNL, pentru că asta înseamnă actualul proces, mi se pare a fi dezastruoasă. Acest partid a dat de două ori Preşedintele României, a trecut ţara prin criza economică, a câştigat de trei ori Primăria Generală a Capitalei şi de 4 ori primăria din Cluj-Napoca. Atâtea victorii importante în faţa PSD şi a celor care au vrut să ţină ţara pe loc nu pot să fie aruncate la coşul de gunoi al istoriei, aşa cum se încearcă astăzi.

Eu încă mai sper că se va reveni asupra actualei formule. Să vedem ce se întâmplă şi la aceste prezidenţiale şi după aceea mai vorbim.

Cum vi se pare intrarea lui Teodor Meleşcanu în cursa pentru Cotroceni? Ce părere aveţi despre oferta despre care se tot vorbeşte că i-ar fi făcut-o liberalii?

Teodor Meleşcanu este un om absolut decent, pe care îl cunosc şi îl apreciez. Cred însă că vremea domniei sale a trecut şi, mai mult decât atât, că venirea aceasta pe turnantă, în speranţa că ACL rămâne fără candidat, este neavenită. Nu va putea fi niciodată un candidat pe care PDL să îl poată susţine, iar motivele pentru asta sunt uşor de înţeles.

Candidatura sa arată însă că există neîncredere şi din partea unor colegi din PNL faţă de Klaus Iohannis. Mai ales că se pare că i-au strâns şi semnături. În condiţiile în care nici măcar liberalii nu au încredere totală în Klaus Iohannis, nu văd cum ar putea avea cei din PDL.

Cum vi se pare că lucrează Guvernul? Funcţionează economia?

Din păcate, am un sentiment de deja-vu. Ceea ce se întâmplă acum îmi aminteşte de perioada lui Tăriceanu la guvern. Economia României nu era pe roze, dar Tăriceanu nu avea nicio problemă: împărţea pomeni electorale şi-n stânga, şi-n dreapta. Cam aşa se întâmplă şi acum cu guvernul Ponta. Îmi e teamă, că la anul, când se termină cu alegerile, românii vor fi cei care vor plăti consecinţele. Mă aştept la creşteri de taxe şi impozite, la un şomaj în creştere, la un deficit bugetar imposibil de controlat, eventual de anularea reducerii CAS. Economia e deja în picaj. Şi nu o spun eu, o zice chiar Eurostatul care a reconfirmat intrarea României în recesiune tehnică după două trimestre consecutive de scădere economică doar zilele trecute. Iar Ponta continuă discursul: Băsescu este de vină! Cred însă că românii sunt inteligenţi, nu mai cred aşa ceva şi mă aştept să-l sancţioneze aspru la vot peste câteva săptămâni.