Intrăm şi noi în rândul lumii. ANAF vrea să introducă plata cu cardul la ghişee

Intrăm şi noi în rândul lumii. ANAF vrea să introducă plata cu cardul la ghişee

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are în vedere în acest an simplificarea formularelor și procedurilor administrative, dezvoltarea spațiului virtual privat și implementarea plății taxelor prin POS la ghişee, a anunțat, astăzii, într-o conferință de presă, Dragoș Doroș, președintele instituției.

„Un obiectiv este dezvoltarea spațiului virtual privat. Este unul dintre obiectivele noastre importante, să tăiem cât mai mult hârtii, să interacționăm cât mai mult în spațiul virtual cu contribuabilii. Este un pas mare în vederea îmbunătățirii colectării”, a spus Doroș.

El a precizat că își dorește ca în acest an să fie implementată plata cu cardul.

„Anul acesta, cât mai curând, sperăm să implementăm plata cu cardul. Din păcate suntem printre instituțiile care nu au implementat lucrul acesta. Vom face în așa fel încât să se întâmple anul acesta”, a precizat șeful Fiscului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că se lucrează la introducerea unor sisteme simplificate de plată online sau cu cardul la ghișeu.

„Remarcăm o creștere a conformării voluntare atât la plată cât și la declarare. Creșterea colectării este condiționată de creșterea transparenței și eficienței banului public”, a afirmat Dragu. 

Cu cât au crescut încasările la buget

În 2015, Agenția Națională de Administrare Fiscală a îmbunătățit gradul de colectare cu 7,8%, iar conformarea voluntară la plată a fost de 83,5%, potrivit Raportului instituției pe anul trecut. 

Totodată, Fiscul a colectat 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde euro), cu 14,26 miliarde lei (7,8%) mai mult decât în 2014.

 „Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% față de 2014, până la 57,13 miliarde lei, iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei”, se arată în Raport.

Prejudiciile de peste un milion de euro, 87% din total

Instituția precizează că la sumele atrase la buget au contribuit structurile inspecției fiscale care au stabilit obligații suplimentare de peste 18,9 miliarde lei și au diminuat pierderea fiscală declarată cu peste 2,69 miliarde lei.

„De asemenea, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au destructurat rețele tranzacționale frauduloase și au stabilit sume în valoare de peste 5 miliarde lei, valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de un milion de euro reprezentând 87,6% în total prejudicii identificate. Inspectorii structurilor de control al veniturilor persoanelor fizice au identificat în total peste 20 milioane lei nejustificați care aparțineau unui număr de 350 de contribuabili. Prin structurile vamale s-a asigurat supravegherea și controlul vamal a 20 milioane de călători și șase mijloace de transport, printre altele fiind confiscate 4,58 milioane țigarete de contrabandă”, se mai spune în documentul citat.