Între scop umanitar și nebunie

Între scop umanitar și nebunie

O campanie caritabilă destinată tratării unei boli rare a devenit jocul mondial al verii. Vedete internaționale și autohtone își toarnă găleți cu gheață în cap.

Aproximativ 500 de români suferă de scleroză amiotrofică laterală (ALS), boala rară care stă la baza unui joc umanitar la modă din această vară. Politicieni, fondatori de multinaționale, sportivi, dar și vedete din lume și din România se îngrămădesc să-și pună o găleată cu gheață în cap pentru a susține strângerea de donații pentru tratarea bolii. George Bush Jr., Bill Gates, Cristiano Ronaldo, dar și Andreea Marin s-au răcorit cu gheață în scop umanitar.

ALS sau boala Lou Gehrig, un jucător de baseball de la începutul secolului trecut, se caracterizează prin pierderea progresivă a celulelor creierului şi ale măduvei spinării, făcând imposibilă mișcarea bolnavilor. Campania a plecat în acest de an tot de la un jucător de baseball, Pete Frates. Turnarea apei cu gheață vrea să atragă atenția asupra bolnavilor de ALS care nu mai fac diferența dintre rece și cald. Actorul român Șerban Ionescu a murit, în 2012, suspect de această maladie.

Gheața se mai refuză, donația niciodată

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu toți s-au grăbit să-și pună gheață în cap. Barack Obama a făcut doar donația de 100 de dolari. În schimb, Vladimir Putin a declinat și gheața, și donația pe motiv că agenda sa este încărcată. O parte dintre vedete au transformat totul într-un mod de automediatizare sau doar de distracție pe perioada călduroasă a verii.

Jocul putea deveni unul mortal în statul american Kentucky, unde patru pompieri au atins o linie de înaltă tensiune în timp ce încercau să verse dintr-o nacelă gheață cu apă peste 30 de persoane. Din fericire toți au scăpat cu viață.

Regulamentul jocului cu gheață

Printre alții, Adrian Mutu, Simona Halep și vedeta tv Andreea Marin au răspuns provocării. Odată cu acceptul, teoretic, se face și o donație de 100 de dolari și apoi se poate transmite provocarea către alte trei persoane.

Dacă se refuză propunerea, se va face doar donația de 100 de dolari. Astrofizicianul britanic Stephen Hawking, considerat unul dintre cei mai inteligenți oameni, suferă de această boală. Boala este progresivă, genetică și netratabilă. Între 20 și 50 de milioane de dolari s-au strâns în acest an pentru tratarea ALS.