De ce le mai trebuie magistraților vot secret? Întreg procesul de alegeri pe palierul tribunalelor din Oltenia, pentru noul CSM, a fost viciat

De ce le mai trebuie magistraților vot secret? Întreg procesul de alegeri pe palierul tribunalelor din Oltenia, pentru noul CSM, a fost viciat

Evenimentul zilei a intrat în posesia unor imagini video care arată încălcarea în mod flagrant a legii la alegerea preliminară a candidaților pentru noul CSM. Imaginile arată cum votul secret pentru desemnarea candidatului din partea tribunalelor de pe raza Curții de Apel Craiova a fost, de fapt, un vot colectiv

În ziua de 7 septembrie 2016 a avut loc, la sediul Tribunalului Dolj, Adunarea generală de desemnare a candidaților pentru funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea tribunalelor, organizată de Comitetul electoral al Curții de Apel Craiova. Alegerile pentru demnitatea de membru în CSM sunt cele mai importante din sistemul judiciar. Asta înseamnă că judecătorilor prezenți la Adunarea generală trebuia să li se asigure cu ocazia votului condiții, astfel încât voința lor să nu poată fi cunoscută și influențată de nimeni.

Ce au spus sursele oficiale pentru EVZ

„Președintele desemnat să urmărească procesul votului nu a luat nicio măsură pentru asigurarea confiden țialității, deși dispozițiile art. 17. alin. 7 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea CSM nr. 327/2005, stabilesc fără echivoc că președintele adunării generale ia toate măsurile necesare pentru a asigura confidențialitatea completării buletinului de vot și a introducerii acestuia în plic, în încăperea unde se desfășoară adunarea generală”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În imagini se poate observa cum magistrații stau umăr lângă umăr, se consultă între ei, și chiar își arată între ei buletinele de vot.

„Președintele Adunării generale, judecător Ion Silviu Oancea, din cadrul Tribunalului Olt, recomandat ca fiind judecătorul cu cea mai mare vechime în magistratură, a desemnat, fără a supune la vot, doi magistrați - Gabriela Alexandroiu, Tribunalul Dolj, și Marinela Cornelia Vlăducu, Tribunalul Gorj - împreună cu care să asigure îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de art. 17-18 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea CSM nr. 327/2005. Identitatea judecătorilor prezenți în sală nu a fost verificată în niciun mod, nici cu ocazia apelului nominal, nici cu cea a înmânării buletinelor de vot. 180 de judecători au participat la procesul de vot. Putea fi oricine din afara sistemului. În plus, judecătorii care au dorit să se retragă în alte locuri ale sălii pentru a-și manifesta discret preferința pentru unul dintre candidați nu li s-a permis. Dimpotrivă, după ce a stabilit că există cvorum, președintele le-a spus judecătorilor: «Stați pe loc și votați de pe scaun», deși în sală se aflau amplasate cabine care puteau fi folosite pentru vot”, au mai dezvăluit sursele EVZ.

Și-au arătat voturile

Judecătorii și-au exercitat votul așezați unul lângă altul, umăr lângă umăr, astfel încât fiecare a putut observa modul în care au votat toți ceilalți aflați pe același rând sau pe rândul din față, așa cum reiese din imaginile video. În imagini se mai vede cum magistrații discută între ei, își arată voturile, unii chiar le împrumută vecinului de scaun pentru a vedea mai bine opțiunea exprimată.

Votul în grup a fost „secret”

Imaginile arată clar cum votarea candidatului care să reprezinte instanțele din Oltenia, pentru concursul din 27 octombrie 2016, când se alege noul CSM, s-a efectuat în grup, și nu individual, așa cum prevede legea. Votul exprimat în aceste condiții nu poate fi considerat în niciun caz secret, ci public, și nici personal, ci colectiv și influențat, fiind încălcate dispozițiile art. 14 alin. 3 din Regulamentul de alegere a membrilor CSM, care stabilesc că judecătorii de la fiecare Curte de Apel, judecătorii de la toate tribunalele specializate din circumscripția fiecărei curți de apel și judecătorii de la toate judecătoriile din circumscripția fiecărei curți de apel desemnează în cele 3 adunări generale, prin vot secret, direct și personal, câte un candidat pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii .

FOTO: Magistrații s-au putut consulta între ei

Votul secret funcţionează, desigur, ca un garant al democraţiei. Și mai flagrantă pare a fi validarea votului în procesul verbal, unde cei trei magistrați care au supravegheat „corectidudinea” votului „secret”, au notat că „votul s-a desfășurat conform legii”.

CSM: „Nu se contestă starea de fapt”

Pe 27 octombrie 2016 vor fi aleși membrii CSM. Se va întâmpla la fel? Votul secret este parte integrantă a legitimității procesului democratic, scopul acestuia fiind acela de a asigura că votanții și-au exercitat dreptul fără a fi supuși vreunei intimidări sau influențe de orice fel. Acest aspect se impunea a fi tratat cu toată seriozitatea, președintele fiind obligat legal și regulamentar să ia măsuri pentru a evita orice manifestare care încalcă secretul votului, cu atât mai mult cu cât alegerile se desfășurau chiar în interiorul sistemului judiciar, judecătorii find obligați să asigure supremația legii. Mai mulți judecători, participanți la vot, au mers la CSM, dispuși să fie audiați cu privire la cele menționate mai sus. Răspunsul CSM… „Nu se contestă starea de fapt și drept urmare nu se face audierea”.