Inundaţii în Vâlcea: Peste 150 de familii sunt izolate

Inundaţii în Vâlcea: Peste 150 de familii sunt izolate

Peste 150 de familii din comuna Nicolae Bălcescu sunt complet izolate după ce mai multe râuri şi pâraie au ieşit din matcă şi-au rupt drumuri şi poduri.

Situaţia cea mai garvă este în satul Dosu Râului, unde 58 de familii sunt rupte de lume şi nu au nici curent electric de ieri noapte. Viitura venită pe rîul Tolopogu a fost atît de puternică încât a spulberat podul din fier reconstruit după inundaţiile din 2007.

“A fost apă mare, a rupt podul, a smuls arborii de pe marginea maşlurilor ca pe nişte surcele. Părpăd , prăpăd a fost, am crezut că murim toţi înecaţi”, a spus Marta Dobrescu, localnică.

Potrivit hidrologilor, râul Topologu a depăşit cota de inundaţii şi-a avut un debit de peste 250 de mc/s, normalul fiind sub 100 mc/s .

Ne puteți urmări și pe Google News

“Până nu se potolesc apele, nu se poate face nimic. Am solicitat sprijinul armatei pentru a construi  o punte astfel încât localnicii să poată trece măcar cu piciorul”, a spus Dumitru Cornoiu , prefectul de Vâlcea.

Comitetul Judeţean de Urgenţă a luat toate măsurile pentru ca populaţia izolată să aibă apă potabilă şi mâncare. “Să sperăm că nu apar urgenţe medicale sau incendii pentru că nu se poate ajunge acolo. Singurul drum este prin vadul râului”, a spus Ion Diaconeasa, consiler local.

Tot râul Topologu a rupt un dig de protecţie şi-a inudat drumul judeţean Râmnicu Vâlcea – Galicea. “Sub apă este drumul si terenul meu arabil.. Ieri l-am semănat cu porumb. Acum este un lac uriaş pe care se plimbă raţele,  are o suprafaţă mai mare de un hecatr. Apa este cât copacii de pe marginea drumului”, a spus Gheorghiţa Mitrofan localnic din Galicea. Comuna Galicea este practice ruptă în două, numai pentru a ajunge la primărie localnicii trebuie să meargă pe rute ocolitoare de 7 – 10 km.

 Izolate sunt încontinuare şi 60 de familii din satul Găgeni, comuna Lădeşti. Pârâul Bârlui a ieşit din matcă şi a rupt singura punte care făcea legătura între sat şi centrul comunei. “Nu s-a pus problema evacuării populaţiei,  un bătrân foarte bolnav a fost scos de pompieri şi dus la spital. Face dializă şi n-am vrut să-l apuce crizele pe acolo şi să nu putem ajunge la el”, a spus Ion Lixandru, primarul  localităţii.

În zona Şuşani calea ferată a fost inundată în mai multe locuri, iar comitetul pentru situaţii de urgenţă a luat decizia de a închide tronsonul Băbeni - Berbeşti – Alunu până la retragerea apelor.

Peste o sută de gospodării din Râmnicu Vâlcea, Ioneşti, Prundenti Olanu,  Drăgăşani, Mitrofani  şi Suteşti au fost inundate, iar popmpierii au fost  solicitaţi pentru scoaterea apelor din case şi beciuri.

Drumarii şi politiştii de la rutieră avertizează şoferii care tranzitează valea Oltului să circule prudent deaorce există pericolul căderilor de pietre dar şi ascurgerilor de aluvinui de pe munte.

În cursul nopţii de pe versant în zona Căimăneşti s-a scurs de pe versant o cantitatea mare de noroi care în unele locuri depăşea o jumătatea de metru. Traficul a fost total blocat câteva ore până când drumarii au curăţat carosabilul.