Invenția care prinde spărgătorii de bancomate

Invenția care prinde spărgătorii de bancomate

Anul trecut, Ionuț Budișteanu câștiga 75.000 de dolari în SUA cu prototipul unei mașini low-cost fără șofer. Anul acesta, a venit din Belgia cu trei premii pentru o invenție care ajută la prinderea infractorilor care sparg bancomate.

Vreau să dau înapoi ceva din ceea ce mi-a oferit România mie”. Declarația nu aparține așa cum greșit am putea bănui unui politician în căutare de capital politic sau unei vedete de cinema ajunsă în topul vreunei ierarhii profesionale și care simte că are, poate, niște datorii de plătit către comunitatea din care a plecat, ci lui Ionuț Budișteanu, 20 de ani, probabil cel mai tânăr și mai premiat inventator pe care îl avem în acest moment.

Anul trecut, Ionuț uimea țara câștigând marele premiu în valoare de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science an Engineering Fair (Intel ISEF), desfășurat la Phoenix, SUA, cu prototipul unei mașini low-cost fără șofer. Nimeni nu înțelegea cum de un absolvent al Liceului Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a răsărit de nicăieri și a ajuns la o asemenea performanță. Ionuț, devenit între timp student al Facultății de Matematică a Universității din București, a „recidivat” anul acesta aducând în țară nu mai puțin de trei premii din care o medalie de aur obținută la Salonul de Invenții de la Bruxelles – Innova 2014 și dovedind în acest fel că succesul de anul trecut nu a fost o întâmplare.

O soluție la o problemă intens mediatizată

Ne puteți urmări și pe Google News

Invenția pentru care a fost premiat anul acesta este un dispozitiv electronic menit să faciliteze prinderea spărgătorilor de bancomate. „Sunt două premii: unul dat de Taiwan Prominent Inventor Association și unul de la secretarul de stat din Belgia, alături de o medalie de aur, toate pentru aceeași invenție. Premiile sunt mai mult onorifice. Îmi dau aripi pentru ceea ce am de gând să fac în continuare”, a mărturisit Ionuț, ieri, pentru „Evenimentul zilei”. Salonul de inventică s-a desfășurat între 13 și 15 noiembrie în capitala Belgiei, iar Ionuț a participat pentru prima oară în urma unei selecții făcute de Ministerul Educației. „Practic, invenția mea a încercat să găsească o soluție la o problemă intens mediatizată aceasta a infractorilor care sparg bancomate. Prin urmare, am conceput un dispozitiv electronic alcătuit din mai multe camere de luat vederi și microfoane, dispozitiv care poate recunoaște analiza spectrală a zgomotului făcut de polizorul utilizat de infractori în momentul spargerii bancomatului. Totodată, poate recunoaște automat persoanele cu cagulă și poate da alarma”, a explicat tânărul. A lucrat la finalizarea acestei invenții cam trei-patru luni de zile, însă nu munca susținută i s-a părut lucrul cel mai greu la acest proiect: „Am mai lucrat pe proiecte în domeniul securității acum câțiva ani și merge foarte greu pentru că îți trebuie brevet înregistrat la OSIM”. Este însă mulțumit pentru că prototipul pe care l-a conceput costă doar 70 de dolari, prețul fiind unul extrem de accesibil pentru orice bancă.

Alte proiecte își așteaptă lansarea

Cu o minte strălucită întrecută doar de modestie, Ionuț vrea acum să lanseze un start-up, mai exact să creeze un robot care să transforme prototipul în produse industriale. Cu îi va folosi această invenție? „Fiecărui inginer electronist care termină Politehnica și care nuși poate vedea invențiile pe piață pentru că nu-și poate permite să cumpere un robot industrial întrucât costă foarte mult. Robotul meu profesionist va fi capabil să facă 7.000 de produse electronice pe lună”, dă asigurări Ionuț. Dacă s-a gândit vreodată să plece din România? „Am renunțat la o bursă de studiu de 40.000 de dolari în America și cred că am luat decizia cea bună. Facultățile de acolo se bazează destul de mult pe toceală. Am încercat să ofer ceva din ceea ce România mi-a oferit mie”. Cât privește concursurile, ele au fost și vor mai fi. „Viața însăși e un concurs. Cel mai important”, conchide Ionuț.