Investițiile americane, noul scut împotriva Rusiei

Investițiile americane, noul scut împotriva Rusiei

Oficialii români și americani pun accentul pe dezvoltarea relației economice în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA. În spatele acestei intenții, se află tot dorința de a proteja România de amenințarea Rusiei.

Semnalul politic l-a dat chiar președintele Klaus Iohannis, care, vorbind la forumul „Noi perspective de cooperare româno-americane în baza Parteneriatului Strategic”, a spus că independența energetică este cel mai bun mijloc de apărare.

„În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică și ținând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor”, a spus Iohannis.

„Hub” al investițiilor americane

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele României le-a spus oficialilor americani prezenți (la forum a participat, printre alții, congresmenul republican Mike Turner, co-președintele Comitetului România-SUA) că pe fundalul „tulburărilor din vecinătate”, stabilitatea României constituie un argument „pentru a deveni un «hub» al investiţiilor americane în regiune”.

România dorește ca Statele Unite să investească în domeniul energiei, pentru a reduce dependența de Moscova, care folosește exporturile de gaze ca pe o armă

„România poate deveni cea mai importantă destinație de investiții în regiune pentru companiile americane în domeniul energiei, viaţa noastră fiind tot mai deschisă la expertiza şi investiţiile din SUA”, a mai afirmat şeful statului. În spatele acestei schimbări de atitudine s-ar afla, se pare, înțelegerea faptului că situația economică proastă din Ucraina acționează în favoarea Rusiei. „Un cetățean din estul Ucrainei are o pensie mai mare în Rusia. Dacă se duce în Rusia, are parte de asistență medicală mai bună”, a explicat un participant la forum.

Super-ordonanța infirmă angajamentele Guvernului

Oficialii americani au arătat însă că, pentru a atrage investiții americane, este nevoie de un mediu predictibil și transparent. Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Dean Thompson, a dat exemplul situației din companiile de stat.

„Guvernul român trebuie să se asigure că entitățile controlate de stat sunt conduse de manageri privați profesioniști, selectaţi printr-un proces transparent şi competitiv, fără influenţe politice”, a spus Thompson.

Consilierul economic al Ambasadei SUA, James Cunnigham, a punctat faptul că Guvernul Ponta nu a respectat așa-numitul plan de acțiune pentru încurajarea comerțului dintre România și Statele Unite. El a arătat că, potrivit planului, numărul OUG-urilor ar fi trebuit să scadă, dar Executivul a emis o „superordonanță de urgență”, care modifica nu mai puțin de 26 de acte normative, mult peste cele 17 OUG-uri emise în aceeași perioadă de timp din 2014.