Investitorii care vor să cumpere Oltchim, goniți de nehotărârea statului

Investitorii care vor să cumpere Oltchim, goniți de nehotărârea statului

Ministerul Economiei întârzie preluarea Arpechim, care ar permite vânzarea combinatului chimic în regim integrat cu rafinăria.

Statul încearcă vânzarea combinatului de la Vâlcea pentru a patra oară în acest an, după ce termenele din ianuarie, martie și mai au fost decalate. Pe 6 iunie cei interesați de combinat ar trebui să depună ofertele angajante, iar în prezent se pare că un singur candidat ar fi rămas în cursă.

Chinezii cer amânare după amânare

Pe data de 16 mai, termenul precedent de depunere a ofertelor, cele două firme din China care anunțaseră că vor Oltchim în consorțiu, au solicitat o nouă amânare, de trei luni, pentru depunerea ofertelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Practic, ne țin din amânare în amânare”, a comentat pentru EVZ Mihai Diculoiu, președintele Sindicatului Liber Oltchim. Pe data de 6 iunie este un nou termen de depunere a ofertelor angajante, iar cel mai interesat investitor pare a fi acum SIF Transilvania, care ar și dispune de suma necesară pentru investițiile necesare, spune Diculoiu.

Statul întârzie preluarea Arpechim

În schimb, ceea ce așteaptă SIF Transilvania este ca statul să preia rafinăria Arpechim, aflată acum în proprietatea OMV, pentru a o cumpăra în sistem integrat cu combinatul. „Dacă ministerul Economiei nu preia Arpechim până pe data de 31 mai, atunci iar va eșua vânzarea”, comentează sindicalistul. Până la închiderea ediției, reprezentanții ministerului Economiei nu au putut fi contactați. Pe de altă parte, Corneliu Cernev, aflat în fruntea celuilalt grup sindical, Victoria, spune că este posibil ca preluarea Arpechim să se facă în aceeași zi cu vânzarea Oltchim.

Fără compensatorii

De vânzarea Oltchim depind și cei peste 1.000 de salariați disponibilizați anul trecut, care nu și-au primit salariile compensatorii. În total, compensatoriile cumulează 8 milioane de euro.

Disponibilizații, care zilele trecute au protestat intrând în greva foamei, au fost înscriși la masa credală și ar urma să încaseze compensatoriile din banii obținuți prin vânzare.

Până acum, ei au încasat ajutorul de șomaj, de circa 500 de lei pe lună, iar după ce se împlinește un an de la disponibilizare vor primi veniturile în completare, adică diferența dintre salariul mediu net pe economie și ajutorul de șomaj, circa 900 – 1.000 de lei lunar. „Disponibilizaților trebuia să li se ofere 12, 16 sau 18 salarii compensatorii, în funcție de vechime”, a declarat pentru EVZ Mihai Diculoiu, șef de sindicat. De exemplu, cei care primesc 18 salarii compensatorii trebuiau să încaseze circa 51.000 de lei. Nici salariații care lucrează în prezent la Oltchim nu șiau primit salariile de 3 luni.