Ioan Adam, „rechinul” pădurilor: firmă penală și venituri dubioase

Ioan Adam, „rechinul” pădurilor: firmă penală și venituri dubioase

Trezorierul PSD Brașov și-a împrumutat firma cu jumătate de milion de euro. Asociatul său a fost condamnat la închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Deputatul PSD, Ioan Adam (62 de ani), este un jurist interesat, mai nou, de politică. Este considerat „capul” grupului infracțional organizat care a pus la cale retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău. Adam a fost din 1983 și până în 1995 magistrat, inclusiv președinte al Judecătoriei Brașov. După ce s-a retras din magistratură s-a făcut avocat. Deputatul este acționar, cu 38 % la societatea Frigos Pommes SRL, din Covasna.

Împrumutul suspect

EVZ a descoperit că, în ultima declarație de avere, demnitarul susține că și-a împrumutat firma cu 496.000 de euro. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, societatea este în insolvență. Un alt asociat în firmă cu deputatul social Andras, din Sfântu Gheorghe, cu 26 % din acțiunile firmei. În ianuarie 2011, firma viitorului deputat a fost trimisă în judecată de DNA deoarece administratorul de atunci, Lorincz Andras, a cerut și obținut 1 milion de euro de la Uniunea Europeană, folosind acte false.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 5 iulie anul trecut, Tribunalul Covasna a decis condamnarea asociatului politicianului Ioan Adam la 4 ani închisoare și returnarea a 3,3 milioane de lei către SAPARD. La instanța superioară, Andras a scăpat cu o pedeapsă mai mică, de numai 3 ani și 4 luni plus plata pagubei. Hotărârea nu este definitivă. Ioan candidat pe listele PSD și este acum la primul mandat complet. În legislatura 2004 – 2008 a prins un singur an în Parlament, după ce l-a înlocuit, în decembrie 2007, pe Titus Corlățean.

Atras de funcții bănoase

În 2009, a fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea. Între 2000-2003, a deținut funcția de trezorier al Organizației Județene PSD Brașov, din 2003 este vicepreședinte Organizația Județeană PSD Brașov și în intervalul 2008 - 2012 a fost vicepreședintele Comisiei de etică a PSD.

Are nouă case din literatură

Deputatul a declarat că deține nouă terenuri, patru case și cinci apartamente. În bancă, Adam are 8,5 milioane de lei și 44.000 de euro. La aceste sume se adaugă împrumutul de 496.000 de euro către propria firmă. Alte conturi bancare: 37.000 de dolari, 2.726.000 de lei, 126.000 de euro. Anul trecut, Adam a câștigat, împreună cu familia, 58.000 de lei de la Camera Deputaților, 50.000 de lei din activitatea de profesor la Universitatea Transilvania, 155.000 de lei salariul de judecător al soției, 8.400 de lei din chirii și 922.000 de lei din activitatea de avocatură. În campania electorală din 2012, Adam a explicat în fața unor membri ai Asociației de revoluționari din Brașov că a reușit să facă această avere uriașă din „scris cărți”. „Sunt bogat pentru că am scris multe cărți și voi mai scrie. Îmi place asta, este o chestie de la Dumnezeu”, a declarat deputatul. Adam a câștigat din „scris cărți” cât Cărtărescu, Pleșu și Liiceanu la un loc. Adică peste 2 milioane de euro.

Preocupările din Parlament: STS, Securitatea și contabilii incompatibili

Ca deputat, Ioan Adam este inițiatorul unor legi controversate. Astfel, el a semnat pentru trecerea STS-ului în subordinea Ministerului de Interne, departament care urma să fie condus de un secretar de stat numit prin ordin al primului ministru. Același deputat se numără printre cei care au propus modificarea Codului Silvic astfel încât suprafețe de pădure să fie scoase din fondul forestier și pe ele să se construiască baze turistice.

O altă inițitivă a sa privește modificarea ordonanței privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Astfel, el a propus ca în fața judecătorilor să nu mai fie acceptate declarațiile ofițerilor de Securitate despre un fost colaborator al serviciilor secrete.

Același personaj a inițiat modificarea unei legi care presupune vânzarea spațiilor proprietate privată a statului, aflate în administrarea consiliilor locale și care sunt închiriate asociațiilor sau fundațiilor. El a mai propus și susținut ca un funcționar contabil, angajat al Fiscului, să poată ține contabilitatea și la o societate comercială, în caz contrar s-ar încălca „libertatea muncii”. O ultimă grozăvie promovată de deputatul PSD privește suspendarea proceselor dacă a fost sesizată Curtea Constituțională cu o excepție. Această prevedere a fost în vigoare în urmă cu câțiva ani, lucru care a determinat întârzieri ale proceselor cu anii.

Parlamentarii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sîrbu și Ioan Adam sunt cercetați de DNA după ce și-au traficat influența pentru a restitui ilegal zeci de mii de hectare de pădure.