Ioan Aurel Pop a fost numit șef al comisiei care controlează DIPLOMELE și TITLURILE universitare. Când a avut de-a face cu un plagiat grosolan s-a uitat în altă parte

Ioan Aurel Pop a fost numit șef al comisiei care controlează DIPLOMELE și TITLURILE universitare. Când a avut de-a face cu un plagiat grosolan s-a uitat în altă parte

Academicianul Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș Bolyai Cluj este, începând ce vineri, noul președinte al Consiliului Națiional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Instituția pe care Ioan Aurel Pop o conduce are un rol foarte important în acordarea cu corectitudine a titlurilor universitare și a titlurilor de doctor în diferite științe. Practic, orice acuzație de plagiat se va soluționa de această comisie care este chemată să aplice legea, să respingă acuzația sau să o admită și, în consecință, să retragă titlul universitar.

Ioan Aurel Pop a declarat că se simte onorat că a fost numit în această funcție pe care o va îndeplini cu responsabilitate. ”Alegerea mea în funcția de președinte al CNATDCU reprezintă o continuare a asumării unor responsabilități în spațiul public. Întreaga mea activitate profesională, fie că am predat istorie unor minți tinere, fie că am condus cea mai mare universitate din România, s-a bazat pe asumarea deplină a rolului pe care l-am avut. Am încercat să mă pun, cu onoare și demnitate, în slujba oamenilor”, a spus rectorul.

Plagiat trecut sub preș

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că în anul 2014, când UBB s-a confruntat cu un mare scandal legat de plagierea unei lucrări de licență, de la cap la coadă, în proporței de 99.9 la sută, de către actualul director al Radio Cluj, Bogdan Roșca, rectorul Ioan Aurel Pop a preferat să se uite în altă direcție, deși legea îl vigoare îl autoriza să dispună retragerea titlului obținut prin fraudă. Bogdan Roșca a copiat în întregime o altă lucrare de licență, scrisă de un alt ziarist de la Radio Cluj.

La momentul respectiv, Comisia de Etică din cadrul UBB a decis că lucrarea de licenţă a actualului şef de la Radio Cluj, este plagiată în proporţie de 99 la sută. Legea Educaţiei Naţionale îi permitea rectorului UBB, Ioan Aurel Pop să sesizeze Senatul, singurul for care poate lua o decizie în acest caz. "Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară", se prevede în Legea Educaţiei Naţioanale.

Cu toate că situaţia este clară, Comisia de Etică a decis existenţa unui plagiat masiv, legea pedepsind astfel de cazuri cu anularea diplomei de licenţă, rectorul Pop şi juriştii de la UBB au alt punct de vedere.

"Plagierea unei lucrări de diplomă, în anii 1997-1998, nu era prevăzută de acte normative în vigoare la acel moment şi, în consecinţă, plagiatul între studenţi nu era sancţionat ca atare. Aceste noţiuni au apărut mult mai târziu, fiind preluate normativ abia în Legea nr. 1/2011, care, fiind o lege civilă, nu dispune decât pentru viitor ... În concluzie, fără a ţine seama de alte aspecte, o diplomă emisă în 1998 nu poate fi anulată în baza unor prevederi legale introduse în 2011".

Plagiatul sesizat la Radio România

La momentul respectiv, EvZ a relatat acest grav caz de plagiat. Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop a susținut că el a sesizat în scris conducerea Societăţii Române de Radio din Bucureşti în legătură cu decizia Comisiei de Etică, care a constatat plagiatul directorului Studioului Cluj. Din modul de acţiune a celor de UBB, este evident faptul că nimeni nu doreşte să ia o decizie în acest caz de plagiat grosolan. "Deşi am trimis o adresă prin care am sesizat plagiatul domnului Roşca nu am primit răspuns până acum", a spus rectorul.