Iohannis a cerut unui PSD-ist să facă lobby în partidul său pentru votul prin corespondență

Iohannis a cerut unui PSD-ist să facă lobby în partidul său pentru votul prin corespondență

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat senatorului PSD, Adrian Anghel, să facă lobby în partidul său pentru Legea votului prin corespondență. Șeful statului s-a declarat nemulțumit de evoluția acestui proiect

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat ieri nemulţumit de modul în care decurg lucrurile în Comisia de Cod Electoral, în ceea ce priveşte proiectul de lege privind votul pentru românii din Diaspora.

Cei șase reprezentanți în Parlamentul de la București ai românilor de peste hotare au fost invitați, ieri, la Palatul Cotroceni pentru a discuta inclusiv despre acest subiect.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat, pentru EVZ, că au fost dezbătute foarte multe subiecte, dar cele mai importante au fost legate de legea votului prin triplarea numărului de secții de vot pentru românii plecați din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiect urgentat

„Noi am solicitat această întâlnire. Domnul preşedinte ne-a asigurat că va face tot ce poate pentru ca această lege să fie adoptată”, a spus Raeţchi.

El a precizat că toți cei șase parlamentari de Diaspora au fost de acord cu adoptarea, inclusiv reprezentantul PSD. „Domnul Tomac (Eugen Tomac - PMP, n.red.) este şi dânsul de acord, la fel ca şi domnul Anghel (Adrian Anghel - PSD, n.red.), el personal, susţine votul prin corespondeţă. Domnul Iohannis i-a cerut domnului Anghel să mai vorbească în partidul din care face parte pentru a susţine acest proiect”, a mai relatat Raeţchi.

Numărul parlamentarilor care reprezintă Diaspora va rămâne același: patru deputați și doi senatori

Pe de altă parte, liderii PSD și PNL au bătut palma pentru ca numărul de aleși care să reprezinte interesele românilor din străinătate să rămână același, adică șase - patru deputați și doi senatori - deşi iniţial se vorbea de o dublare a acestora. Practic, se încalcă astfel Legea electorală, care stabilește că norma de reprezentare este de un deputat la 70.000 de locuitori și de un senator la 160.000 de locuitori.

Mai puțin cu 100 de parlamentari

Potrivit înțelegerii dintre PSD și PNL, viitorul Parlament va fi ales pe liste de partid și va avea în jur de 457 de membri, dar cifra poate suferi modificări. Astfel, în Camera Deputaților vor fi 308 de deputați aleși în țară, patru aleși în Diaspora și 17 deputați ai minorităților naționale. Senatul ar urma să aibă în jur de 126 de membri aleși în țară și doi pentru Diaspora. Aceste chestiuni au fost discutate de premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea, co-președinții liberali Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Ei au stabilit, de asemenea, ca proiectul să fie finalizat săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de cod electoral, iar acesta să treacă de Parlament în această sesiune legislativă, urmând să fie trimis spre promulgare președintelui României.