Iohannis a pierdut deja șansa vieții sale: De a fi un altfel de președinte decât Băsescu

Iohannis a pierdut deja șansa vieții sale: De a fi un altfel de președinte decât Băsescu

Jurnalistul Ion Cristoiu apreciază că, spre deosebire de fostul președinte Emil Constantinescu, care a încercat să se lupte, Klaus Iohannis este „din start sluga sistemului”

Editorialistul Evenimentului Zilei arată că șeful statului nu are cum să schimbe actuala guvernare și apreciază că, în noiembrie 2016, alegătorii au votat împotriva unui PSD care dorea și președinția, nu pentru un PNL care să ocupe, ulterior, și Palatul Victoria. Cristoiu invocă și greșelile făcute de Iohannis prin promovarea Alinei Gorghiu la conducerea PNL și încercarea de a institui funcția de „Prima Doamnă”. „Se schițează o nouă Elena Udrea, evident, fără talentul de om politic al Elenei Udrea”, spune Cristoiu despre Gorghiu.

Credeți că perioada de grație pe care alegătorii i-au acordat-o lui Iohannis a trecut? Când va trece perioada de miere?

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:Jurnalistul Ion Cristoiu inventariază greșelile șefului statului FOTO: RĂZVAN PETRESCU

Nu, n-a trecut. Și din cîteva motive ținînd atît de conjucturi, cît și de personalitatea președintelui nou ales. A) Rămînerea ca premier a lui Victor Ponta, un politician cu o uimitoare capacitate de a se scula de la podele, dar și cu o nevoie disperată de a fi starletă mediatică, a făcut ca electoratul anti-Ponta ( observați că nu spun anti-PSD și nici de Dreapta) să vadă în Klaus Iohannis punctul de referință al celeilalte părți a scenei politice. În același timp, uriașa cotă de încredere își are cauza și în credința electoratului USL că noul președinte nu este Traian Băsescu. S-ar putea ca după declanșarea războiului cu Victor Ponta (toate sondajele anterioare arătau că românii nu mai vor conflicte președinte – premier) electoratul USL să nu-l mai simpatizeze pe Klaus Iohannis. B) Klaus Iohannis e o personalitate ascunsă. El mai rămîne încă pentru mulți români Prapurele plimbat prin București de strategii electorali cu făgăduiala că el, prapurele, prin simpla sa prezență, va aduce ploi de lapte și miere peste țară. Pe măsură ce va trece timpul și românii își vor da seama c-au votat o rață mecanică (printre acei români mă număr și eu), luna de miere se va încheia.

Care au fost cele mai bune decizii ? Dar cele mai mari greșeli?

Printre cele mai bune decizii se numără cea de a avea cu premierul o relație instituțională diferită de cea pe care a avut-o Traian Băsescu. Cele mai mari greșeli sunt mai multe decît cele mai mari realizări. A) Refuzul de a sta de vorbă cu Poporul, de se explica și de a explica. Preferința pentru presa străină sau în cazul presei noastre pentru jurnaliștii care- l salută cu limba ridicată în poziție de drepți a creat impresia unui președinte care n-are nimic în cap. B) Impunerea în fruntea PNL a pupilei sale Alina Gorghiu. Prin multe date, se schițează o nouă Elena Udrea, evident, fără talentul de om politic al Elenei Udrea.

Există asemănări între Iohannis și Emil Constantinescu? Dar diferențe?

Asemănarea constă în uriașul sprijin popular cu care a venit la Președinție. De asemenea, ca și Constantinescu, Klaus Iohannis nu e conștient că trebuie să nu faci în primele luni greșeli care nu sunt absolut necesare. Spre deosebire de Constantinescu, Klaus Ioahannis e din start sluga Sistemului. Constantinescu a încercat, totuși, să controleze Sistemul. Că n-a reușit e altceva.

Ar fi trebuit să fie Iohan nis un președinte jucător cum a fost Traian Băsescu?

Nu, și nu pentru că după 10 ani de președinte jucător pe față, românii vor un președinte arbitru, ci pentru că Klaus Iohannis n-are înzestrare pentru președintele jucător. Dacă vrei să fii președinte jucător, trebuie să joci, să joci românește, adică să cobori pe maidanul politic, să dai un cap în gură, să faci curvă o adversară politică, să țeși intrigi prin boscheți. Îl vedeți pe Klaus Iohannis făcînd astfel de lucruri?

Ar fi trebuit să forțeze Iohannis plecarea PSD de la guvernare? Cum ar fi trebuit să facă asta?

Nu, și pentru că n-avea cum. Cred că românii au votat împotriva unui PSD care ar fi avut și președinția, nu neapărat pentru un PNL care ar fi avut și președintele.

Care a fost cea mai mare gafă pe care a făcut-o Klaus Iohannis până în prezent?

Cea de a lucra pe față și pe ascuns pentru instituirea funcției de Primă Doamnă. A făcut-o din primele luni de mandat, înainte de a face el ceva ca președinte. Dacă ar trecut la Planul Prima Doamnă după un an de mărețe realizări, toată lumea ar fi salutat reîntregirea familiei Iohannis la nivel de președinție.

Riscul să ajungi „curcan prezidențial”

Președintele Klaus Iohannis ar trebui să acționeze agresiv împotriva lui Victor Ponta, pentru a-l presa să demisioneze sau este suficientă declarația de vineri la prânz?

Declarația de vineri e o prostie, dacă ea nu va duce la demisia lui Victor Ponta.

Credeți că îl va ajuta pe Klaus Iohannis, din punct de vedere al imaginii, reacția rapidă pe care a avut-o în cazul lui Victor Ponta?

Da, dacă ea face parte dintr- un plan bine pus la punct. Dacă e o scenă de nervi, gen cea cu paltonul, ieșirea de vineri îi va fi catastrofală pe termen lung. Cînd ieși și ceri cuiva demisia și te mai dai și Imperator, dacă respectivul nu și-o dă, riști să treci drept un curcan prezidențial.

Gafele mari vor veni

Iohannis ar trebui să acționeze agresiv împotriva lui Ponta, pentru a-l presa să demisioneze sau este suficientă declarația de vineri?

Nu are nevoie să acționeze agresiv, dar să pună presiune constantă. Să-i reamintească, cu fiecare ocazie, că este o mare vulnerabilitate pentru România. De pildă, marți, când înțeleg că ar fi convocată ședința CSAT, ar trebui să-i recomande public să nu participe, dată fiind calitatea de urmărit penal. Ori de câte ori Ponta se pregătește să facă vizite în afară, să-i scrie o scrisoare în care să-i recomande să-și anuleze asemenea contacte. Nu ar trebui să-i dea senzația că e ceva personal, ci să-l atenționeze instituțional că e o povară.

Credeți că îl va ajuta pe Iohannis, din punct de vedere al imaginii, reacția rapidă pe care a avut-o în cazul lui Ponta?

Iohannis nu are unde să mai crească din punct de vedere al imaginii. Îl va ajuta, pentru că cei care l-au votat se simt în sfârșit reprezentați.

Care a fost cea mai mare gafă pe care a făcut-o?

N-a avut încă timp să facă gafe mari. Pot să spun două pe care le va face: va nesocoti suveranitatea poporului, necontestând legea alegerilor parlamentare la CCR, pentru nerespectarea referendumului din 2009 și va eșua cu votul prin corespondență, pentru că nu va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a forța partidele să-l adopte. Eu îi spun de pe acum că, dacă vrea să se laude că a făcut tot ce a fost posibil, trebuie să ceară referendum național pentru votul prin corespondență.