Iohannis iese la ATAC contra ANCHETEI privitoare la ALEGERILE din 2009. Parlamentul NU POATE ancheta o cauză aflată pe masa unei instanțe

Iohannis iese la ATAC contra ANCHETEI privitoare la ALEGERILE din 2009. Parlamentul NU POATE ancheta o cauză aflată pe masa unei instanțe

Președintele Iohannis se pronunță împotriva anchetării alegerilor din 2009 de către Parlament, din cauza investigației deschise de Parchetul General.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că o comisie parlamentară de anchetă - cu referire la proiectata comisie privind alegerile din 2009 - nu poate să cerceteze o cauză care se află deja pe masa unei instanţe.

„Este în acest moment o anchetă a Parchetului General, din acest punct de vedere este clar că Administraţia Prezidenţială nu ar avea alte comentarii de făcut. (...) O anchetă parlamentară nu poate să cerceteze o cauză, acţiune sau evenimente aflate deja pe masa unei instanţe de judecată”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni. 

În acest moment nu există niciun fel de invitaţie adresată preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la o şedinţă a Comisiei parlamentare de anchetă a prezidențialelor din 2009, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a șefului statului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poate o comisie parlamentară de anchetă să invite orice persoană care lucrează în zona Guvernului sau a instituţiilor publice, însă dacă nu este vorba despre o astfel de persoană această persoană vizată poate să primească invitaţia, dar poate să refuze participarea la o astfel de anchetă fiind vorba de obligativitate doar în cazul care lucrează în zona Guvernului”, a precizat Dobrovolschi.

Ideea unei comisii de anchetă asupra alegerilor din 2009 a apărut în urma dezvăluirilor publicate de Dan Andronic în Evenimntul zilei, în serialul „Noi suntem Statul!”. Partea care a răvășit scena politică românească este aceea în care a fost devoalată o întânire pretrecută în casa lui Gabriel Oprea, în seara turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 2009, la care au participat, printre alții, actuala șefă a DNA, Laura Kovesi, pe atunci Procuror General, dar și directorul și prim-adjunctul SRI, George Maior și, respectiv, Florian Coldea.

Secretele dubioase ale celor aflați la vârful statului în 2009 le puteți afla din articolul „CUM MI-AM PETRECUT O NOAPTE CU LAURA CODRUȚA KOVESI ȘI FLORIAN COLDEA. Turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, o poveste nespusă | Operațiunea „Noi suntem Statul!" (X)”.

După aceste dezvăluiri, confirmate de mai multe surse, printre care și gazda Gabriel Oprea, care a recunoscut întrunirea nocturnă, dar spune că era o simplă cină de Sfântul Nicolae, s-a cerut formarea unei comisii parlamentare de anchetă. La scurt timp, Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a anunțat că și Parchetul de pe lângă ICCJ a deschis un dosar in rem pe acest subiect.

Presa și politicienii au speculat multă vreme că deschiderea unei anchete de către Parchetul General are menirea de a o proteja pe actuala șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, de o chemare în fața comisiei parlamentare, întrucât există prevederi legislative care împiedică Parlamentul să investigheze un dosar deja deschis în justiție.