Iohannis, campion la împărțirea decorațiilor

Iohannis, campion la împărțirea decorațiilor

Președintele a semnat nu mai puțin de 40 de liste pentru acordarea unor decorații. În momente în care s-a aflat sub tirul criticilor, șeful statului a încercat să-și recupereze popularitatea decorând actori

Klaus Iohannis a conferit, ieri, Ordinul „Meritul Cultural” Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţare, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

De când a fost ales preșe dinte, Iohannis a semnat 40 de liste de decorare.

În martie 2016, când se resimțeau încă efectele inter venției de partea trustului Intact, în disputa cu ANAF, Klaus Iohannis a invitat la Cotroceni, pentru a-i decora, mai mulți artiști. Actorii Stela Popescu și Florin Piersic, ambii având 80 de ani, dar și membrii trupei Cargo, au primit Steaua României (cea mai înaltă decorație a României), respectiv Meritul Cultural.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: În noiembrie 2015, președintele a decorat mai mulți mesteri populari, ocazie cu care a primit un clop FOTO: EVZ

Spre deosebire de alte ocazii, când păstrează distanța față de invitați, acum, Iohannis a râs și s-a lăsat îmbră țișat de Florin Piersic.

Astfel de manifestări tandre au mai avut loc doar în noiembrie 2015, când șeful statului a decorat 26 de meșteri populari, printre care se numără interpreți populari, creatori de măști populare, cojocari, dansatori populari. La acel moment, Iohannis s-a lăsat fotografiat cu clopul pe cap și a purtat o trăistuță și un ștergar.

FOTO: Florin Piersic nu a ratat prilejul de a da un spectacol la Cotroceni, chemat de președinte să-l decoreze FOTO: PRESIDENCY.RO

Decorări controversate

În schimb, alte decrete de decorare au provocat controverse serioase. Prima persoană căreia Klaus Iohannis i-a acordat Steaua României a fost Octav Bjoza, în decembrie 2014, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR). Decizia a fost extrem de controversată, întrucât Bjoza era acuzat că face apologia Mișcării Legionare. Iohannis și-a apărat decizia: „Nu am putut să constat şi nici cei care m-au ajutat în acest demers nu au putut să constate vreun fel de semn de întrebare, care ar plana asupra persoanei domnului Bjoza”. La scurt timp, în februarie 2015, presa i-a atras atenția șefului statului că l-a decorat pe șeful IPJ Cluj, Tudor Grindean, la doar câteva zile după ce cinci arestați evadaseră – caz unic în istoria instituției. Șeful statului nu a comentat incidentul. Extrem de controversată a fost și decizia de a o decora cu Steaua României pe Adela Neagu, șefa de cabinet al lui Gabriel Oprea. Klaus Iohannis a semnat însă decretul de retragere a decorației Steaua României, acordată în 2009 lui Laszlo Tokes.

Medalii de 2 milioane de lei

Administraţia Prezidenţială a atribuit, prin licitaţie deschisă, un contract în valoare de aproape două milioane de lei regiei autonome Monetăria Statului pentru furnizarea de ordine şi medalii naţionale, potrivit unui anunţ publicat pe SEAP pe 12 aprilie. Anul trecut, conform bugetului de venituri și cheltuieli, Administrația Prezidențială a cheltuit aproximativ 600.000 de lei (peste 136.000 de euro) pentru servicii publice generale-medalii.