Iohannis, despre problema cartelelor pre-plătite: „Bună ziua!”

Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de Eduard Hellvig, directorul SRI, și prim-adjunctul Florian Coldea FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 1 Comentarii | 1591 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a participat ieri la bilanțul SRI. El a transmis că cetățenii așteaptă două lucruri de la acest serviciu: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile. Despre tema fierbinte a zilei niciun cuvânt

În ziua în care opinia publică, premierul Cioloş şi mai mulţi parlamentari comentau problema identificării obligatorii la cumpărarea cartelelor prepaid, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la bilanţul SRI, a evitat orice comentariu.

Ieri, la ora 16.00, când preşedintele Klaus Iohannis a sosit la bilanţul SRI – instituţia aniversează 26 de ani de la înfiinţare – un grup de ziariști l-au așteptat în fața sediului acestui serviciu secret pentru a-l întreba ce opinie are în disputa legată de cartelele prepaid.

SRI a închis presa într-un ţarc aflat suficient de departe de covorul roşu, astfel încât jurnaliştii au fost obligaţi să-şi strige întrebările. Totuşi, când şeful statului s-a dat jos din Mercedesul său, dinspre grupul de presă s-a auzit clar întrebarea: „Ce părere aveţi despre înregistrarea la cumpărarea cartelelor prepaid?”.

Iohannis s-a întors zâmbind, a răspuns „Bună ziua!” și a început să dea mâna cu șefii serviciului secret. Jurnaliştii nu s-au lăsat şi au reluat întrebarea. Iohannis s-a întors din nou, a zâmbit la fel de politicos, a răspuns din nou „Bună ziua” şi a intrat în sediul serviciului secret.

SRI nu generează seisme

După bilanţul SRI, atâ şeful statului, cât şi directorul serviciului, Eduard Hellvig, s-au limitat la declaraţii, evitând orice întrebare. Klaus Iohannis a spus că „cetățenii așteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile”.

El a mai susţinut că ar fi nevoie de „o reformă legislativă în materie de securitate naţională”. Directorul SRI s-a plâns că serviciul său „mai are de lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea unei percepţii publice corecte”. „Niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund la unele dintre întrebările din spaţiul public”, a punctat, misterios, Hellvig.

După declaraţii, Iohannis şi Hellvig au părăsit sala în viteză, dar jurnaliştii au primit mai multe materiale SRI, printre care broşurile „65 de ani de Poştă specială” şi „5 ani de Intelligence în era informaţională”. În aceasta din urmă, Serviciul arăta că, prin campania „SRI în 50 de minute”, a fost promovată în licee cultura de securitate.

Cioloș: „Nu sunt ofi țer acoperit”

Premierul Dacian Cioloș a declarat, ieri, că nu a fost și nu va fi niciodată ofițer acoperit, iar informațiile privind utilizarea în atentatele din Belgia a unor cartele pre-plătite din România i-a fost furnizată de către SRI. „Eu am spus și, de fapt, am avut informația asta de la SRI, nu e niciun secret că în pregătirea unor atentate au fost folosite și cartele preplătite din România. Nu am spus că au fost la Bruxelles sau în altă parte, nu știu lucrul ăsta”, a explicat prim-ministrul. Site-ul digi24.ro a susținut că, potrivit unor informații de la SRI, 3 milioane de cartele pre-plătite din România sunt folosite în Irak și Siria.

Deputații se grăbesc să ajute SRI

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat, ieri, o solicitare venită din partea Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, care se referă la modificarea și completarea mai multor legi ce vizează combaterea amenințărilor teroriste. Potrivit semnatarilor scrisorii, această actualizare a cadrului legal național este de natură să creeze instrumentele juridice care să permită intervenția rapidă și eficientă a autorităților competente, astfel încât să se asigure prevenția riscurilor teroriste atât în România, cât și prin capacitățile specifice de cooperare internațională în domeniu, la nivel european și euroatlantic.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro