Ion Iliescu are de ce să aibă coșmaruri. Dosarul Revoluției va fi redeschis! Campania EVZ „1.000 de morți și niciun vinovat” a avut efect

Ion Iliescu are de ce să aibă coșmaruri. Dosarul Revoluției va fi redeschis! Campania EVZ „1.000 de morți și niciun vinovat” a avut efect

CEDO a condamnat România, pe 23 februarie, pe motiv că a nu făcut „o investigaţie eficientă”. Două zile mai târziu, Iliescu declara că „CEDO este interesată să întreţină” subiectul dosarelor Mineriadei şi Revoluţiei, dar că nu ştie cui slujeşte redeschiderea

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a dispus redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei din 1989.

Licu a precizat că a luat măsura după ce a constatat că soluţia de clasare dată de Parchetul Militar este netemeinică şi nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informaţii, date şi documente esenţiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situaţii de fapt incomplete şi, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecinţă, la o greşită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului şi identificarea tuturor făptuitorilor, precum şi a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Anchetatorii au ignorat probe esenţiale

Ne puteți urmări și pe Google News

Bogdan Licu a constatat că procurorii nu au valorificat informaţii importante, furnizate de numeroase lucrări care se referă la evenimentele petrecute între 17 şi 30 decembrie 1989, cărţi, rapoarte, jurnale, monografii. Ei nu au făcut niciun demers pentru declasificarea documentelor care au stat la baza elaborării raportului Comisiei senatoriale privind acţiunile desfăşurate în Revoluţia din decembrie 1989.

Anchetatorii au ignorat până şi documentele ample întocmite de SRI pe subiect.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 prin împuşcare, rănirea a 343 în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de oameni.

Mărieş: „Cerem demiterea deîndată a celor din Secţia Parchetelor Militare”

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, care a depus plângere împotriva soluţiei de clasare, ne-a declarat: „Procurorul Licu a spălat ruşinea Parchetului General. Este o decizie normală, care vine să facă dreptate urmaşilor şi luptătorilor din Decembrie. Măsura pe care o solicităm, la cald, este demiterea deîndată a tuturor celor din Secţia Parchetelor Militare, care s-au ocupat de dosarele Revoluţiei, Mineriadei şi Comunismului. E timpul să vină o echipă nouă, cu o altă viziune. Procurorii au şansa să întocmească rechizitorii pe baza deciziilor CEDO, care încadrează faptele, şi să dea satisfacţie victimelor şi naţiunii române”.