Ionuț Stroe(PNL): Criteriile de selecție în repartizarea refugiaților sunt la fel de importante ca numărul acestora

Ionuț Stroe(PNL): Criteriile de selecție în repartizarea refugiaților sunt la fel de importante ca numărul acestora

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat că mâine, la şedinţa comună a Comisiilor de Afaceri Europene, politică externă, apărare şi ordine publică din Camera Deputaţilor şi Senat şi Comisia specială pentru aderarea României la spaţiul Schengen, va solicita ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și vicepremierului Gabriel Oprea să răspundă la o serie de întrebări în chestiunea crizei refugiaților.

"Ne aflăm într-un moment delicat în care România ca ţară UE are nu doar avantaje, ci şi obligaţii pe care trebuie să le îndeplinească şi, deşi, nu există tratate care să reglementeze o situaţie excepţională ca aceasta, ţara noastră trebuie să răspundă solicitărilor venite din partea comunităţii europene. Totuşi, mai presus de orice, avem o datorie faţă de cetăţenii României să le oferim răspunsuri clare la chestiunile dificile ridicate de problema refugiaţilor, mai ales, că nu ne dorim niciunii să generăm îngrijorări inutile în rândul populaţiei României", a spus Stroe.

El a solicitat celor doi miniştri mai multe răspunsuri privind situaţia solicitărilor de viză şi de repatriere a cetăţenilor români de origine siriană.

"Întrucât România este una dintre puţinele ţări care încă mai are structuri diplomatice în Siria, (Ambasada României în Republica Arabă Siriană la Damasc, Consulatul Onorific al României la Alep, Consulatul Onorific al României la Lattakia) care este situaţia solicitărilor de viză şi/sau de repatriere a cetăţenilor români de origine siriană? Câţi au fost aduşi în ultima vreme şi dacă a crescut numărul de solicitări de azil/viză?", a afirmat Stroe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al PNL va întreba și dacă autoritățile intenționează să propună, în condiţiile în care România este o ţară preponderent creştină fără comunităţi musulmane semnificative, ca pentru o mai uşoară integrare să fie găzduiţi cetăţenii sirieni creştini.

"Care vor fi criteriile de selecţie pentru împărţirea refugiaţilor între ţările membre ale Uniunii Europene. Intenţionaţi să propuneţi, în condiţiile în care România este o ţară preponderent creştină fără comunităţi musulmane semnificative, ca pentru o mai uşoară integrare să fie găzduiţi cetăţenii sirieni creştini?  Înţeleg că nu s-a stabilit încă numărul exact de refugiaţi care vor fi găzduiţi de România, totuşi, care sunt costurile estimative pe cap de refugiat (incluzând aici nu doar hrană, ci şi servicii medicale, de integrare), unde vor fi ţinuţi, ce capacitate concretă avem acum, pe ce perioadă îşi asumă România păstrarea lor? Ce se va întâmpla după ce aceştia nu vor mai fi ţinuţi în centrele de refugiaţi?  La final, aş vrea să ştiu, dincolo de criza umanitară evidentă, care este planul autorităţilor române legat de o posibilă infiltrare în rândul refugiaţilor a unor elemente teroriste. Cum îi veţi identifica şi dacă luaţi în calcul şi acest aspect", a adăugat Stroe.