Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii: „Cazul Victor Ponta şi cazul Mariana Rarinca sunt simptome ale unei boli de sistem”

Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii: „Cazul Victor Ponta şi cazul Mariana Rarinca sunt simptome ale unei boli de sistem”

O schimbare de Guvern sau alegeri anticipate ar întrerupe evoluţiile pozitive din economie şi ar amâna o serie de proiecte importante în plan legislativ, a declarat deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, ministru al Culturii, potrivit unui comunicat de presă.

"O criză guvernamentală acum, o schimbare de Guvern sau chiar alegeri anticipate, cum oportunist, dar iresponsabil, cere opoziţia, ar întrerupe evoluţiile pozitive din economie, ar amâna o serie de proiecte importante în plan legislativ - inclusiv legile privitoare la alegeri, care ar însemna continuarea situaţiei actuale privind numărul de parlamentari - şi ar creşte costurile sociale. Facem politică pentru a da satisfacţie orgoliilor unora sau facem politică pentru a servi interesul public, nevoile şi aşteptările cetăţenilor? Noi ne-am asumat nişte angajamente, avem sprijinul cetăţenilor şi ni le vom ţine", a declarat Ionuţ Vulpescu.

Potrivit lui Vulpescu, există în societatea românească un consens în privinţa luptei împotriva corupţiei şi nimeni nu contestă această nevoie.

"În acelaşi timp există în societate un la fel de puternic consens în privinţa nevoii de a rămâne o democraţie, de a lupta împotriva fenomenelor negative strict în limitele Constituţiei şi ale legilor ţării. Lupta împotriva corupţiei nu înseamnă suspendarea garanţiilor constituţionale, a principiilor separaţiei puterilor în stat şi a prezumţiei de nevinovăţie, indiferent despre cine este vorba", a spus Vulpescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia sa, cel mai înţelept lucru pentru societatea românească, 'care vrea să se vindece după zece ani de excese şi de abuzuri ale politicii promovate de Traian Băsescu' este să separe lucrurile, să discute în mod serios despre democraţie şi drepturi cetăţeneşti.

"O astfel de dezbatere este extrem de necesară. În lipsa ei, riscăm să ne îndreptăm spre o situaţie în care justiţia şi politicul se amestecă în mod periculos. Cazul Victor Ponta şi cazul Mariana Rarinca sunt simptome ale unei boli de sistem, un sistem în care o putere încearcă să le anihileze pe celelalte două. Atunci când deciziile justiţiei servesc nu aflării adevărului şi înfăptuirii dreptăţii, ci servesc drept argumente în luptă politică, o luptă care trebuie purtată în Parlament, cu instrumente politice, chiar şi fără voia ei, justiţia devine, inevitabil, actor politic", a afirmat Vulpescu.

Ministrul a opinat că aceasta este o evoluţie "nedorită şi periculoasă" pentru viitorul democraţiei.

"Ca oameni politici, avem obligaţia unui demers responsabil, raţional, care să nu nască şi mai multă confruntare în societate, instabilitate politică şi guvernamentală, care să se reflecte în economie şi în societate. Avem probleme, avem şi instrumente pentru a le rezolva, fără crize inutile, fără a radicaliza societatea şi a înlocui dialogul cu confruntarea", a adăugat Vulpescu.